Νηστεία: Πότε και γιατί νηστεύουμε - Ποιες ημέρες μπορούμε να φάμε ψάρι

10:06 9/3/2023 - Πηγή: Star
Βήμα προς βήμα η συνταγή για νηστίσιμο ραβανί / Βίντεο Breakfast@starΤώρα που αφήσαμε πίσω μας την Καθαρά Δευτέρα και το Πάσχα πλησιάζει όλο και περισσότερο, ένα από τα θέματα που πρωταγωνιστούν στην καθημερινή μας διατροφή, είναι αυτό της νηστείας.Πέντε εύκολες νηστίσιμες συνταγές με λίγες θερμίδες από διατροφολόγοΗ νηστεία της σαρακοστής ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα
και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο / Φωτογραφία unsplashΌπως προδίδει η ίδια η λέξη, η νηστεία προέρχεται από το Νήστις και σημαίνει εκείνος που δεν καταναλώνει τροφή, δηλαδή αποχή από το φαγητό ή ασιτία. Σύμφωνα με τη θρησκεία μας, οι περίοδοι που νηστεύουμε είναι σταθερές και τότε αποφεύγουμε να τρώμε συγκεκριμένα τρόφιμα (αρτύσιμα και νηστίσιμα).«Το γένος τούτο ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία»Η νηστεία της σαρακοστής ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Από την πρώτη εβδομάδα (Καθαρά Εβδομάδα) και σε όλο το διάστημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, νηστεύουμε με ιδιαίτερη αυστηρότητα.Τι επιτρέπετε να φάμε όταν νηστεύουμεΓενικός κανόνας της νηστείας είναι ότι απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αίμα, δηλαδή κρέας και ψάρι, ενώ παράλληλα απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το λάδι και το κρασί. Έτσι, μπορούμε να καταναλώσουμε συγκεκριμένα τρόφιμα τις περιόδους της νηστείας. Αυτά είναι:Τα θαλασσινά (οστρακοειδή-μαλάκια), όπως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, σουπιέςΤα οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές)Φρούτα και χυμοίΟσπριαΛαχανικάΞηροί ΚαρποίΖυμαρικάΨωμίΕλιέςΣόγιαΤαχίνιΜέλιΜανιτάριαΗ νηστεία προέρχεται από το Νήστις και σημαίνει εκείνος που δεν καταναλώνει τροφή, δηλαδή αποχή από το φαγητό ή ασιτία / Φωτογραφία unsplashΠότε μπορούμε να καταναλώσουμε ψάριΥπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπου μπορούμε να καταναλώσουμε και ψάρι. Δεν ξεχνάμε, όμως, ότι όταν επιτρέπεται να καταναλώσουμε ψάρι, σημαίνει επίσης ότι δεν τρώμε κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά. Αυτές είναι:Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου)Η Κυριακή των Βαϊων (9 Απριλίου)Επίσης, την ημέρα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων (26 Μαρτίου), μπορούμε να καταναλώσουμε λάδι και να πιούμε κρασί.Τέλος, όσο σημαντική είναι η νηστεία για εμάς και τη θρησκεία μας, πρέπει παράλληλα να προσέχουμε και τη διατροφή μας, ειδικότερα εάν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας και συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, ώστε να μη στερήσουμε πολίτιμες και απαραίτητες βιταμίνες από τον οργανισμό μας. Νηστεύεις; Αυτό είναι το γλυκό που θα θες να τρως συνέχειαΠοιες είναι οι περίοδοι νηστείας βάσει της θρησκείας μαςΗ νηστεία της Σαρακοστής, η οποία διαρκεί 5 εβδομάδες και αποτελεί την πιο αυστηρή νηστεία του χρόνου.Της Παναγίας. Μία περίοδος νηστείας που διαρκεί από την 1η έως τις 14 Αυγούστου. Πρόκειται για αυστηρή νηστεία στην οποία επιτρέπεται να καταναλώσουμε ψάρι μόνο στις 6 Αυγούστου.Των Χριστουγέννων. Ξεκινάει από τις 15 Νοέμβρη και ολοκληρώνεται στις 24 Δεκεμβρίου. Ψάρι μπορούμε να φάμε όλες τις μέρες εκτός Τετάρτης και Παρασκευής έως τις 12 Δεκέμβρη. Έπειτα η νηστεία γίνεται πιο αυστηρή.Νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Από την Κυριακή των Αγίων Πάντων έως τις 28 Ιουνίου.Νηστεύουμε και γευόμαστε πεντανόστιμες συνταγέςΜπορεί να χρειαστεί να αποφύγουμε για κάποιο διάστημα να καταναλώσουμε τα αγαπημένα μας εδέσματα, παρόλα αυτά, η νηστεία στην ελληνική κουζίνα έχει να προσφέρει απολαυστικούς συνδυασμούς και συνταγές, από τις οποίες δε θα σας λείψει καθόλου το κρέας, ενώ θα αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας και για κάποιο διάστημα τουλάχιστον, μέσω της νηστείας, θα υιοθετήσετε μία πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.Εύκολες και γρήγορες συνταγές για νηστίσιμα φαγητά!Παρακάτω, δείτε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξετε υπέροχο νηστίσιμο ραβανί, που θα απολαύσει όλη η οικογένεια!Συνταγή για νηστίσιμο ραβανίΥλικά για το ραβανί300 γρ. αλεύρι γ. ο. χ150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη300 γρ. τριμμένο ινδοκάρυδο150 γρ. ελαιόλαδο1 πορτοκάλι το ξύσμα300 γρ. χυμό πορτοκαλιού2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ12 λευκά αμύγδαλα1 κ.γ. αλάτι1 κ.σ. βούτυρο για το ταψί1 κ.σ. αλεύρι για το ταψίΔιατροφολόγος μας δίνει νηστίσιμο πρόγραμμα διατροφής με λίγες θερμίδεςΥλικά για το σιρόπι800 γρ. ζάχαρη 800 γρ. νερό 1 ξυλάκι κανέλας ½ πορτοκάλι τις φλούδεςΥλικά για το σερβίρισμαΠαγωτό καϊμάκι (προαιρετικά)Εκτέλεση για το σιρόπιΑρχικά, βάζουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα, το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες από το πορτοκάλι.Βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα υλικά για περίπου 10’, καθώς τα ανακατεύουμε για λίγο στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Αφήνουμε στην άκρη το σιρόπι να κρυώσει.Εκτέλεση για το ραβανίΑρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στον αέρα, στους 180 βαθμούς.Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη ζάχαρη και να ανακατεύουμε με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα για 1’.Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τα δύο είδη από το σιμιγδάλι, το ινδοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε για λίγο με ένα μεγάλο κουτάλι.Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι τμηματικά στο κάδο του μίξερ, καθώς ανακατεύουμε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους. Λιώνουμε το βούτυρο στο σε ένα μπολ, στο φούρνο μικροκυμάτων, στα 800 watt, για 1’.Το αλείφουμε με ένα πινέλο στα τοιχώματα και τη βάση του ταψιού (25*33), το πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τινάζουμε για να φύγει το περιττό.Μεταφέρουμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.Υπολογίζουμε νοητά που θα κόψουμε κάθε κομμάτι όταν είναι έτοιμο το γλυκό μας και προσθέτουμε από πάνω στο κέντρο του, από ένα αμύγδαλο.Το αφήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και να ψηθεί στο εσωτερικό του, για περίπου 30’ με 35’.Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο τρυπάμε ομοιόμορφα, σε αρκετά σημεία την επιφάνεια του με ένα μαχαίρι και ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα. Έτσι το ραβανί μας θα απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι, να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.Σερβίρουμε προαιρετικά με παγωτό καϊμάκι και απολαμβάνουμε.
Keywords
Τυχαία Θέματα