Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία των νέων στη Βρετανία

15:36 17/11/2011 - Πηγή: 24wro
Ο Ζακ Ίγκλσντεν στέλνει εδώ και ένα χρόνο δεκάδες επιστολές κάθε εβδομάδα σε εταιρείες ζητώντας δουλειά... Μέχρι τώρα, δεν του έχει απαντήσει κανείς.
Ο Ίγκλσντεν είναι 20 ετών, κατάγεται από το Σάουθεντ του Λονδίνου και δεν ήθελε να πάει στο πανεπιστήμιο για να μη φορτωθεί με χρέη. Άλλωστε, τίποτα δεν θα του εξασφάλιζε στην περίπτωση αυτή ότι θα έβρισκε δουλειά. Η φιλοδοξία του δεν είναι μεγάλη: θέλει να δουλέψει ως υπάλληλος σε κατάστημα. Το μεγάλο του πρόβλημα όμως είναι η έλλειψη εμπειρίας.

«Είναι πολύ απογοητευτικό», λέει στους Νιου Γιορκ Τάιμς. «Αν είσαι τυχερός, παίρνεις
μια απάντηση, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως σε αγνοούν εντελώς».

Στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κρίση χρέους της ευρωζώνης, πρέπει να προστεθεί και η αυξανόμενη ανεργία μεταξύ των νεαρών Βρετανών. Όπως ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, οι άνεργοι νέοι ηλικίας 16 ως 24 ετών πέρασαν το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου το ένα εκατομμύριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1992.

Το 20,6% των νεαρών Βρετανών που δεν ακολουθούν σπουδές πλήρους απασχόλησης είναι χωρίς δουλειά. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στους νέους. Οι άνεργοι στη Βρετανία αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 129.000 άτομα, φτάνοντας τα 2,62 εκατομμύρια. Το ποσοστό της ανεργίας είναι σήμερα 8,3%, το υψηλότερο εδώ και μια 15ετία.

Η ανεργία των νέων αυξάνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Τη μεγαλύτερη ανεργία των νέων την έχει η Ισπανία με 45% (το δεύτερο τρίμηνο του έτους) και ακολουθεί η Ελλάδα με 42,9%.

Η Βρετανία δεν είναι βέβαια μέλος της ευρωζώνης. Η βρετανική κυβέρνηση αποδίδει όμως την υψηλή ανεργία εν μέρει στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. «Οι ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κρις Γκρέιλινγκ.

Την κρίση της ευρωζώνης επικαλέστηκε και η Τράπεζα της Αγγλίας για να δικαιολογήσει την αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την οικονομική ανάπτυξη το 2012, που τοποθετείται τώρα στο 1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2%.

Το Εργατικό Κόμμα προειδοποίησε χθες την κυβέρνηση να σταματήσει να ρίχνει τις ευθύνες στην ευρωζώνη και να περιορίσει τις περικοπές δαπανών, «που πονάνε χωρίς να φέρνουν αποτελέσματα».

Ακόμη και η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας, που συντάσσεται συνήθως με τις θέσεις των Συντηρητικών, ζήτησε χθες να αναληφθεί επείγουσα δράση ώστε οι Βρετανοί, και ιδιαίτερα οι νέοι, να ξαναρχίσουν να δουλεύουν.

«Μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει να σημαδευτεί από τις ολέθριες συνέπειες της μακροχρόνιας ανεργίας», δήλωσε ο Τζον Κρίντλαντ, διευθυντής της Συνομοσπονδίας.

Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, η αύξηση της ανεργίας μεταξύ των νέων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική
Keywords
Τυχαία Θέματα