Διπλωματικές κινήσεις για αναγνώριση ανεξαρτησίας από το Κόσοβο

17:21 7/11/2011 - Πηγή: 24wro
Στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας από τα πέντε εναπομείναντα... κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που δεν το έχουν πράξει μέχρι στιγμής, φαίνεται να εστιάζει τις... κινήσεις της η διπλωματία του Κοσόβου, ενόψει μάλιστα και της απόφασης για την απόδοση ή μη καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία.

Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής του Κοσόβου, αλλά και των διεθνών οργανισμών στην περιοχή, σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα, στην Πρίστινα, το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council), με θέμα «KStalks EU», το Κόσοβο αποδίδει
ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της διαδικασίας αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του (σ.σ. το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008, προκαλώντας ρήξη στις σχέσεις του με το Βελιγράδι).

Μέχρι στιγμής, το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος έχουν αναγνωρίσει 85 χώρες ανά τον πλανήτη και, όπως λένε διπλωματικοί κύκλοι στην Πρίστινα, στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 100 έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και μεταξύ αυτών να είναι- ει δυνατόν- και τα πέντε μέλη της ΕΕ, που δεν το έχουν αναγνωρίσει (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβακία).

Μάλιστα, προς επίρρωση των επιχειρημάτων της υπέρ της αναγνώρισης του Κοσόβου, η πολιτική ηγεσία της Πρίστινας τονίζει πως «το Κόσοβο είναι μια sui generis υπόθεση, που δεν συνδέεται με άλλες ανά τον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά είπε από το βήμα του συνεδρίου η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα.

Η ίδια απέκλεισε κάθε προοπτική διαίρεσης του Κοσόβου (ανεξαρτητοποίηση του βορρά, όπου κυριαρχεί ο σερβικός πληθυσμός κ.λπ.), «ανταλλαγής εδαφών ή μετακίνησης πληθυσμών», όπως τόνισε.

«Θα πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία. Το σήμερα δεν μπορεί να είναι όμηρος του παρελθόντος», υπογράμμισε η κα Γιαχγιάγκα, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Κοσόβου, που διαδέχθηκε στη θέση αυτή τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπετζέτ Πατσόλι, ο οποίος απομακρύνθηκε από την προεδρία, έπειτα από θητεία μόλις 35 ημερών, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την εκλογή του.

Η πρόεδρος του Κοσόβου αναφέρθηκε και στον διάλογο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, εκφράζοντας τη στήριξή της στη διαδικασία, επειδή, όπως είπε, «είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μόνη λύση».

Στόχος του τεχνικού, όπως υπογράμμισε, διαλόγου είναι η εξομάλυνση των σχέσεων (Πρίστινας-Βελιγραδίου), ενώ «πρόκληση παραμένει η υλοποίηση του Σχεδίου Αχτισάαρι και η πλήρης εφαρμογή του σε όλη την επικράτεια».

Με αφορμή την τελευταία αυτή αποστροφή της αναφέρθηκε και στα γεγονότα των τελευταίων μηνών στο βορρά, όπου οι Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα, αντιδρώντας στην απόφαση της Πρίστινας να τοποθετήσει ομάδα Κοσοβάρων αστυνομικών στις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ. «Καλώ τους Σέρβους στο βορρά να εγκαταλείψουν τα οδοφράγματα και να ενταχθούν στους θεσμούς (του Κοσόβου)», ανέφερε η κα
Keywords
Τυχαία Θέματα