Για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμάζεται η SNB

22:33 28/5/2012 - Πηγή: 24wro
Το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχων στην...
διακίνηση κεφαλαίων, με σκοπό να αποτραπεί μια απότομη ανατίμηση του φράγκου σε περίπτωση κατάρρευσης της Ευρωζώνης, εξετάζουν οι ελβετικές αρχές σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, πρόκειται για ένα μέτρο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από την Ελβετία από τη δεκαετία του ’70.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η νομισματική ένωση θα διαλυθεί, ακόμη κι αν δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί» δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελβετική εβδομαδιαία εφημερίδα Sonntagszeitung
ο πρόεδρος της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, Thomas Jordan.
Όπως είπε, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η SNB θα συνεχίσει να στηρίζει «με τη μέγιστη αποφασιστικότητα» τον περιορισμό της ανόδου του ελβετικού νομίσματος έναντι του ευρώ στο επίπεδο του 1,20, «ακόμη και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».
Εγγυόμαστε αυτό το επίπεδο της ισοτιμίας «κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «δεν συμβιβαζόμαστε σε αυτό».
Η SNB, όπως είπε ο Jordan, δεν αναμένει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά ούτε μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, ακόμα χειρότερες από τις άμεσες συνέπειες μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου από το ευρώ θα είναι οι επιπτώσεις σε άλλες χώρες με μεγάλο χρέος, όπως η Ισπανίας και η Πορτογαλία. Και σημείωσε πως η πίεση που θα δεχόταν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, από ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης με την Ελλάδα, θα εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους και για την ελβετική οικονομία.
Αναφερόμενος στην task force που δημιουργήθηκε από την ελβετική κυβέρνηση μετά την κρίση του 2008, προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα συγκράτησης της ανατίμησης του φράγκου, ο Jordan είπε ότι «εστιάζει σε μέτρα που απαιτούν τη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας» και ότι η επιβολή ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά τα μέτρα, μέτρα δηλαδή που να περιορίζουν την εισροή κεφαλαίων στην Ελβετία. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα