Καμπανάκι κινδύνου στην Ευρώπη για την ραδιενέργεια

19:00 13/4/2011 - Πηγή: 24wro
 Οι μετρήσεις σε οκτώ (8) σημεία της γαλλικής ενδοχώρας κατέδειξαν...
πώς μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης έχει ήδη δεχθεί το πρώτο κύμα ραδιενεργού νέφους από την Φουκοσίμα όσον αφορά το ιώδιο 131.
 Σε ορισμένες δε μετρήσεις είναι φανερό πώς η...
συγκέντρωση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα κατέληξε στην γη μέσω των βροχών σε μικρές και ανώδυνες μέχρι στιγμής ποσότητες. Οι ερευνητές της ανεξάρτητης επιτροπής μέτρησης ραδιενέργειας της Γαλλίας CRIIRAD επισημαίνουν πώς αντίθετα με την διάχυση ραδιενέργειας από το
Τσερνομπίλ, η καταστροφή στην Φουκουσίμα...... διαχέει μικρότερες μεν αλλά με συχνό ρυθμό ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα και πώς όλα δείχνουν πώς η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, ενδεχομένως επιδεινούμενη αναλόγως των εξελίξεων.
 Ήδη, το γαλλικό ινστιτούτο συνιστά την αποφυγή κατανάλωσης βρόχινου ύδατος καθώς και συγκεκριμένων τροφών (πλατύφυλλα λαχανικά, φρέσκο γάλα και κρεμώδες φρέσκο τυρί από ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού όπως βρέφη, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και γυναίκες που θηλάζουν.
 Απαντώντας στις χιλιάδες απορίες των πολιτών για τις συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα στην Ευρώπη, η γαλλική ανεξάρτητη επιτροπή μέτρησης ραδιενέργειας CRIIRAD, δημοσιεύει έρευνα που αφορά μετρήσεις που έχουν γίνει σε περιοχές της Ευρώπης και αφορούν την συγκέντρωση στοιχείων αλλά και πληροφοριών για τους κινδύνους μόλυνσης από ραδιενεργό ιώδιο 131.
 Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη μόλυνση ιωδίου 131 στην Ευρώπη δεν είναι πλέον «αμελητέοι». Συγκεκριμένα οι ερευνητές προτείνουν αποχή από την της κατανάλωσης του νερού της βροχής και ισχυρίζεται ότι οι ευαίσθητες ομάδες όπως τα παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγουν την κατανάλωση λαχανικών με μεγάλα φύλλα, το φρέσκο γάλα και το κρεμώδες τυρί.
 Βέβαια από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται πως δεν υπάρχει ανάγκη να κλειδωθεί κάποιος σπίτι του, η να λάβει ταμπλέτες ιωδίου. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιτροπή επισημαίνει πως οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στην έρευνα δεν αφορούν μόνον τη Γαλλία αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς το επίπεδο μόλυνσης του αέρα είναι ίδιο στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελβετία.

Βρόχινο και πόσιμο νερό

Οι έρευνες κατέδειξαν πως υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται το νερό της βροχής ως κυρίας πηγής κατανάλωσης ποσίμου ύδατος. Το Ινστιτούτο τονίζει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος, ακόμη και για τα παιδιά, να στέκονται κάτω από τη βροχή χωρίς προστασία, αλλά συνιστά να μην καταναλώνεται βρόχινο νερό ως πρωταρχική πηγή ποσίμου ύδατος.
 «Αναφορικά με το νερό της βρύσης, οι υπόγειες λεκάνες ή οι μεγάλοι ποταμοί δεν πρέπει να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο η κατάσταση των υδάτων από δεξαμενές που συλλέγουν νερό της βροχής από μία ή περισσότερες λεκάνες απορροής, όπως οι πλαγιές των βουνών, πρέπει να εξεταστεί λεπτομερέστερα», προσθέτει η επιτροπή.

Όσον αφορά στο πότ
Keywords
Τυχαία Θέματα