Καταστράφηκε η μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά του κόσμου

23:33 1/10/2012 - Πηγή: 24wro
Σε στάχτη μετατράπηκε σημαντικό μέρος της μεγαλύτερης σκεπαστής...
αγοράς στον κόσμο που βρίσκεται στη Συρία, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων. Η ιστορική σκεπαστή αγορά στο Χαλέπι της Συρίας... το Σουκ αλ-Μαντίνα, είχε ανακηρυχθεί σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO και μέχρι στιγμής είχε γλιτώσει από τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς.

Ωστόσο, τα ξημερώματα του Σαββάτου ορισμένα μαγαζιά τυλίχθηκαν στις φλόγες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Η φωτιά
εξαπλώθηκε γρήγορα, εν μέρει επειδή πολλά από τα μικρά μαγαζιά ήταν γεμάτα με υφάσματα, ενώ κάηκαν τουλάχιστον 1500 καταστήματα, ανέφεραν ακτιβιστές από την περιοχή.

«Δεν καίγεται μόνο το Σουκ, καίγεται και η καρδιά μου», δήλωσε ένας αντικυβερνητικός ακτιβιστής, ο Χάσεμ, ο οποίος είχε μάθει την τέχνη της χρυσοχοΐας στο Σουκ πριν ξεσπάσει η εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011.

Η καταστροφή του Σουκ καταδεικνύει το πώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία καταστρέφουν όχι μόνο τις ζωές των 22,5 εκατομμυρίων κατοίκων --υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί 30.000 άνθρωποι έως τώρα-- αλλά και την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της χώρας.

Η παλιά πόλη του Χαλεπιού είναι ένα από τα μέρη που η UNESCO είχε χαρακτηρίσει μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και τώρα κινδυνεύουν. Η UNESCO πιστεύει ότι τα πέντε από τα έξι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Συρίας έχουν υποστεί ζημιές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αρχαία πόλη Παλμύρα, το φρούριο Κρακ των Ιπποτών και τμήματα της παλιάς Δαμασκού.
Keywords
Τυχαία Θέματα