Κομμένο στα τρία το ΠΑΣΟΚ

02:15 31/10/2011 - Πηγή: 24wro
Ο διαχωρισμός εκσυγχρονιστικού και παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πολύ καιρό...
ξεπερασμένος, ενώ ασύνταχτα είναι πλέον και τα στρατόπεδα «παπανδρεϊκών» και «βενιζελικών», τα οποία ουδέποτε χαρακτήριζε η ιδεολογική συνοχή.

Εδώ και λίγο καιρό, όμως, στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει μια ιδεολογική διαμάχη που ανακατατάσσει τα στρατόπεδα με βάση πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Οι αλλαγές αυτές περιέχουν αρκετές ανατροπές,
καθώς σήμερα πολλοί πρώην εσωκομματικοί αντίπαλοι βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο και πρώην σύμμαχοι στο αντίθετο.

Οι βασικές πολιτικές ομάδες αυτή τη στιγμή είναι τρεις, με κάποιες υποδιαιρέσεις και ανεξάρτητους «δορυφόρους».

1Είναι οι «μεταρρυθμιστές-σοσιαλδημοκράτες» που συμφωνούν με το μνημόνιο, οι «αντιμνημονιακοί - σοσιαλιστές» που διαφωνούν με αυτό ( παρ' ότι το έχουν ψηφίσει) και οι «κεντρώοι» που το θεωρούν αναγκαίο κακό. Ο διαχωρισμός αυτός δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το μνημόνιο, καθώς με αφορμή αυτό αρχίζει να φουντώνει ξανά η πολιτική συζήτηση για το ποια γραμμή πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι βουλευτές ανήκουν στη μία ή την άλλη ομάδα, ενώ υπάρχουν και οι παπανδρεϊκοί, οι οποίοι -ανεξάρτητα από την πολιτική τους άποψη- υποστηρίζουν τις επιλογές του προέδρου της κυβέρνησης (σχεδόν προσωπολατρικά) και θα αποφασίσουν με ποιους θα πάνε στη μετά Παπανδρέου εποχή, όσοι απ' αυτούς φυσικά καταφέρουν να επιβιώσουν πολιτικά. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι «παπανδρεϊκοί» Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Καρχιμάκης δύσκολα στο μέλλον θα βρεθούν ξανά στο ίδιο εσωκομματικό στρατόπεδο.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν αντιτίθενται στην εφαρμογή του μνημονίου και ζητούν επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που ζητάει η τρόικα, είναι οι «μεταρρυθμιστές» για τους φίλους τους και «μνημονιακοί», «νεοφιλελεύθεροι» ή «δεξιοί σοσιαλδημοκράτες» για τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους.

Εδώ, ξεχωρίζει ήδη ως ηγετική ομάδα η τριάδα των Αννας Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Ραγκούση, που επιχείρησαν να διαφοροποιηθούν πρώτοι από το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ, δίνοντας το στίγμα τους με την επιστολή που συνέταξαν πριν από λίγες ημέρες. Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει μία ομάδα βουλευτών και κυβερνητικών που συμφωνεί και συζητά μαζί τους όπως οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης, Γ. Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ελπίδα Τσουρή, Χρ. Πρωτόπαπας, Σ. Μερεντίτη, Χαρά Κεφαλίδου, Δ. Κουσελάς, Μ. Κατρίνης, Ν. Αλευράς, Π. Βαρδίκος, Μ. Παντούλας.

Στην ομάδα αυτή ανήκει πολιτικά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον οποίο οι τρεις είχαν συζητήσεις, αλλά εκείνος τελικά προτίμησε να μην ταυτιστεί μαζί τους και να κρατήσει μία πιο αμφίσημη στάση, προκαλώντας την απογοήτευση των υπολοίπων.

Με την ομάδα αυτή διατηρεί στενή σχέση και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος έχει επαφές και συνομιλίες με αρκετούς απ' αυτούς.

Στην ίδια πλευρά ανήκει και ο Γ. Φλωρίδης, ο οποίος είχε διαφοροποιηθεί πιο νωρίς, όταν παραιτήθηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κα
Keywords
Τυχαία Θέματα