Μνημόνιο στο μνημόνιο και στο βάθος …δραχμή;

15:10 11/5/2011 - Πηγή: 24wro
Την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός των Οικονομικών εξαφανίστηκε...
Αργότερα μάθαμε ότι απέδρασε στο Λουξεμβούργο. Σίγουρα πρόκειται για τραγική επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης αυτής. Ο τρόπος με τον οποίο κλήθηκε και με τον οποίο υποδέχθηκαν τον υπουργό των Οικονομικών οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. επιβάλλει στην κυβέρνηση να αφήσει την επικοινωνία και να περάσει στην ουσία, αποδεχόμενη την κραυγαλέα αποτυχία της πολιτικής του μνημονίου και ότι οι λογαριασμοί δεν βγαίνουν. Το μόνο που πέτυχαν είναι η ριζική επιδείνωση
της ζωής των Ελλήνων και η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης…
Ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα. Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης γιγαντώνονται. Στο Λουξεμβούργο οι Ευρωπαίοι ορθά κοφτά διεμήνυσαν στον Έλληνα Υπουργό ότι οι αγορές αποκλείεται να δανείσουν την Ελλάδα το 2012 αλλά ούτε και το 2013. Θα πρέπει να απευθυνθούμε, τελικά, στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, καθώς οι αγορές θα παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα. Συνεπώς, το ένα μνημόνιο θα διαδέχεται το άλλο και η χώρα μας θα παραμένει οικονομικά εγκλωβισμένη σε βάθος πολλών δεκαετιών.
Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο υπήρχαν φωνές στην Ε.Ε αλλά και στο ΔΝΤ που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές. Η κυβέρνηση  παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 115% του Α.Ε.Π. και το έχει ήδη φτάσει μέσα στο 2011 στο 150%. Οι αγορές δεν μας δάνειζαν γιατί το 115% θεωρήθηκε χρεοκοπία και θα μας δανείσουν όταν φτάσει στο 160% στο τέλος του 2012; Αυτά τα απλά και λίγα διεμήνυσαν στον υπουργό των Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.
Και ενώ οι δημοσιογράφοι, ακόμη και οι επιτελείς του Μαξίμου, αναζητούσαν τον υπουργό στο κλειστό κινητό του, εκείνος προσπαθούσε να μετατρέψει τη συνάντηση σε σήριαλ μυστικής οικονομικής διπλωματίας. Το ενδεχόμενο υπαγωγής της χώρας από το 2013 και μετά στον μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε. και την προοπτική της συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας μας έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Ανδρέας Λοβέρδος και άρχισε να προετοιμάζει το κλίμα για το τι μέλλει γενέσθαι. Στα τέλη Μαρτίου δήλωνε ότι «πρέπει να πούμε ολη την αλήθεια για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας στον κόσμο. Να ειπωθεί όλη η αλήθεια επιτόπου και τώρα, χωρίς αναβολές». Σήμερα, παρουσιάζοντας το προσωπικό του μανιφέστο δηλώνει ότι ο ίδιος «δεν έχει θέση σε νεφελώδεις τακτικές, δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος», και ότι «βρίσκεται πάντα στη διάθεση του Πρωθυπουργού». Με άλλα λόγια τους λέει ότι αν δεν βρουν την τόλμη να αλλάξουν πολιτική, αυτός θα τολμήσει το δικό του δρόμο. Και καθώς, όπως είπε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καιροί είναι πονηροί, κανείς δεν θα αισθάνεται άνετα με μια κυβέρνηση που τελικά θα έχει να επιλέξει μεταξύ της επιστροφής στην δραχμή ή τις απολύσεις και τις οριζόντιες περικοπές, ώστε να ξοδεύει μόνο όσα εσοδεύει.
Keywords
Τυχαία Θέματα