Οι Ιταλοί σχημάτισαν νέα κυβέρνηση

09:36 16/11/2011 - Πηγή: 24wro
Προφανώς έβλεπαν τα όσα γίνονταν στην χώρα μας τις προηγούμενες μέρες και είπα να...
μην πάθουν το ίδιο. Ο Μόντι παρουσιάζει σήμερα τη νέα του κυβέρνηση.

Μετά από μία σχετικά σύντομη διαδικασία διερευνητικών εντολών, ο Μάριο Μόντι θα παρουσιάσει σήμερα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής της Ιταλίας, έχοντας λάβει το «πράσινο φως» κατά τις διαβουλεύσεις με τον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Στηρίζει και ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο· στην αντιπολίτευση περνά ως φαίνεται
μόνο η Λέγκα του Βορρά.

Ο Μάριο Μόντι συναντήθηκε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τα πολιτικά κόμματα με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εν μέσω ισχυρής πίεσης από τις αγορές και με την απόδοση των ιταλικών ομολόγων να έχει ξεπεράσει και πάλι το επικίνδυνο 7%.

Πολιτικές πηγές που επικαλούνται τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η λίστα των υπουργών είναι σχεδόν έτοιμη και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη, όπως αποσαφηνίστηκε με νεότερη ανακοίνωση από την προεδρία της χώρας. Η ψήφος εμπιστοσύνης -κατά χθεσινή δήλωση του Τζιανφράνο Φίνι- αναμένεται έως την Παρασκευή.

Η ιταλική Ansa μετέδωσε την Τρίτη δήλωση του Πέτερ Μπόφιγκεν, συμβούλου για οικονομικά θέματα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που τονίζει ότι «η κατάσταση του ιταλικού δημόσιου χρέους γίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, αφού όλα δείχνουν πως πλησιάζουμε σε μια συστημική κρίση που θυμίζει εκείνη του 2008».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν με έμφαση ότι τα spread ξανάρχισαν την ανοδική τους πορεία, ξεπερνώντας τις 500 μονάδες και το επιτόκιο των ιταλικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασε και πάλι το 7%.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η νέα πίεση των αγορών σε βάρος της χώρας οδήγησε την κεντροδεξιά να θέσει τη Δευτέρα νέους όρους για την υποστήριξή της στην νέα κυβέρνηση του Μάριο Μόντι: να μην είναι υποψήφιος ο Μόντι στις επόμενες εκλογές και η κυβέρνηση του Ιταλού καθηγητή και πρώην επιτρόπου να μην παραμείνει στην εξουσία για πάνω από ένα εξάμηνο.

Ωστόσο, ο Μάριο Μόντι έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλει να ηγηθεί της κυβέρνησης μέχρι το 2013 προκειμένου να γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα για βγει η χώρα από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και μετά τις σημερινές πρώτες διαβουλεύσεις με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι πιο αισιόδοξος.

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι τόνισε ότι «υπάρχει το απόλυτο ελεύθερο για τον Μόντι, με στόχο, να σχηματίσει, μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που να κάνει πράξη τις μεταρρυθμίσεις».

«Επιθυμούμε κυβέρνηση τεχνοκρατών και όχι πολιτικών, για να μπορέσουμε να την στηρίξουμε καλύτερα» επισήμανε ο Μπερσάνι.

Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) άνοιξε επίσης το δρόμο στον Μόντι, κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο πρώην επίτροπος με τον γραμματέα του κόμματος Αντζελίνο Αλφάνο.

«Πιστ
Keywords
Τυχαία Θέματα