Παχαίνει όποιος τρώει γρήγορα

06:56 5/12/2011 - Πηγή: 24wro

Πόσες φορές έχετε ακούσει την συμβουλή...

«να τρως αργά και να μασάς πολλές φορές το φαγητό σου»; Αν και συνήθως στόχος της είναι η καλύτερη πέψη της τροφής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, στην... Ιαπωνία, ανακοίνωσαν ότι παίζει σημαντικό ρόλο και στην διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όπως εξήγησαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Dietetic Association», μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 3.000 ανδρών και γυναικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι
έτρωγαν γρήγορα είχαν κατά 84% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Ειδικά στις γυναίκες, ο κίνδυνος να αποκτήσουν περιττά κιλά διπλασιαζόταν όταν κατάπιναν σχεδόν αμάσητο το φαγητό τους.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; «Το γρήγορο φαγητό παρακάμπτει τους μηχανισμούς του οργανισμού που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας στον εγκέφαλο», απαντά στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Ίαν ΜακΝτόναλντ, καθηγητής Μεταβολικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.
Οι μηχανισμοί αυτοί εντοπίζονται στο στομάχι. Ο ένας αφορά τα νεύρα του, τα οποία στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι έχει αρχίσει να διογκώνεται, επειδή γεμίζει με φαγητό. Ένας άλλος μηχανισμός είναι η παραγωγή μιας ορμόνης που λέγεται γκρελίνη και παράγεται όταν το στομάχι είναι άδειο, για να ενημερώσει τον εγκέφαλο ότι πεινάμε.
Όταν τρώμε, η παραγωγή της γκρελίνης αρχίζει να καταστέλλεται, αλλά χρειάζονται 20 λεπτά έως ότου φτάσει στον εγκέφαλο το σήμα ότι η πείνα έχει πια κορεστεί. Αν λοιπόν τρώει κανείς πολύ γρήγορα, δεν προλαβαίνει να συνειδητοποιήσει ότι χόρτασε και έτσι τρώει πολύ.
«Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν από την παιδική ηλικία να τρώνε σαν να τους κυνηγάνε – και αυτή η συνήθεια, δύσκολα “σπάει” όταν ενηλικιωθούμε», τονίζει ο δρ ΜακΝτόναλντ.
Παλινδρόμηση
Το γρήγορο φαγητό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης – της πεπτικής διαταραχής που προκαλεί καούρες. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας διαπίστωσαν πως όταν ένα γεύμα των 690 θερμίδων καταναλώνεται σε 5 λεπτά, προκαλούνται κατά 50% περισσότερα περιστατικά παλινδρόμησης απ’ ό,τι όταν καταναλώνεται σε 30 λεπτά.
Αυτό οφείλεται στο ότι η πεπτική οδός γεμίζει με μεγάλα κομμάτια τροφής, με συνέπεια να υπερπαράγονται οξέα στο στομάχι για να τα διαλύσουν. Με το πέρασμα του χρόνου, η υπερπαραγωγή οξέων μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση, η οποία όχι μόνο προκαλεί τις επώδυνες καούρες, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει και βλάβες στον οισοφάγο.
Η κατανάλωση του φαγητού με μεγάλη ταχύτητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε «φούσκωμα» και αίσθημα βάρους στο στομάχι, επειδή μαζί με τις μπουκιές που κατεβαίνουν αμάσητες, καταπίνουμε και αέρα, κατά τον δρα Ντέιβιντ Φόρκαστ, γαστρεντερολόγο στο Νοσοκομείο St Mark’s και στην London Clinic.
Για να τα αποφύγουμε όλ’ αυτά, προφανώς πρέπει να αφιερώνουμε τουλάχιστον 20 λεπτά στο φαγητό μας. Καλό θα ήταν επίσης να σηκωνόμαστε στη μέση του φαγητού για να
Keywords
Τυχαία Θέματα