Σημαντικές εφευρέσεις γένους... θηλυκού!

18:44 10/2/2012 - Πηγή: 24wro
Η Τατιάνα Τραντίδου δημιούργησε, σε ηλικία μόλις 23 ετών, ένα βραχιόλι που μπορεί να σώσει ζωές, ιδίως παιδιών και ηλικιωμένων, μέσω...
δορυφόρου.

Η Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου, από την πλευρά της, σχεδίασε μια διάταξη που "μιμείται" το ανθρώπινο μάτι για να το προστατέψει, διαγιγνώσκοντας το γλαύκωμα.

Οι δύο Θεσσαλονικιές μηχανικοί είναι αμφότερες μόλις 26 χρονών σήμερα. Ωστόσο, οι επιστημονικές εργασίες τους παρουσιάζουν ήδη σοβαρές προοπτικές εμπορικής αξιοποίησης, δίνοντας το μήνυμα για την ύπαρξη της "άλλης Ελλάδας": που δημιουργεί και αγωνίζεται -ακόμη και μέσα στην κρίση.

Η
Ελλάδα, λένε - που σήμερα δυστυχώς δεν φροντίζει να κρατήσει τα παιδιά της- πρέπει πράγματι να επενδύσει στις νέες ιδέες και στους επιστήμονές της, για να βγει από το τούνελ.

Τα επιστημονικά project των δύο νεαρών επιστημόνων δείχνουν να στοιχειοθετούν αυτή την άποψη...

e-bracelet: Ένα βραχιόλι που σώζει ζωές

Σε μια εποχή που τα amber και silver alerts (σ.σ. "συναγερμοί" στα ΜΜΕ για εξαφάνιση παιδιών και ηλικιωμένων) πληθαίνουν, με πολλούς από τους εξαφανισθέντες να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή μνήμης, το ηλεκτρονικό βραχιόλι της Τατιάνας μπορεί πράγματι να σώσει ζωές.

Κι αυτό γιατί, πέραν του ότι είναι "φορετή" και όχι απλά φορητή, ενσωματώνει πληροφορίες του ιατρικού φακέλου του ανθρώπου που τη φοράει, όπως ποια φάρμακα παίρνει, αν αντιμετωπίζει χρόνιες παθήσεις ή αν έχει αλλεργίες.

Το σύστημα "e-Bracelet", που αποτέλεσε ουσιαστικά τη διπλωματική εργασία τής Τατιάνας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-Μηχανικών Η/Υ του ΑΠΘ, σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να επιτρέπει σε όποιον το φοράει να καλέσει βοήθεια, να εντοπιστεί μέσω του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος GPS και να λάβει άμεσα τη σωστή θεραπεία από επαγγελματίες υγείας. Κι αυτό ακόμη και αν ο ίδιος δεν μπορεί να περιγράψει πώς νιώθει ή να δώσει τα στοιχεία του (αφού όλα υπάρχουν στον ενσωματωμένο φάκελο)!

Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από ανθρώπους που δυσκολεύονται να χειριστούν ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ διαθέτει κουμπί SOS. Το γεγονός ότι φοριέται σαν βραχιόλι κάνει εύκολο τον εντοπισμό της από τους φροντιστές υγείας και δύσκολη την απώλεια της από τον χρήστη.

Η διπλωματική εργασία έγινε σε συνεργασία με εταιρεία τηλεματικής τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε όλο το κόστος αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού.

"Δεν επρόκειτο απλώς για το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας συσκευής, αλλά ενός ολόκληρου συστήματος, που περιλάμβανε το σχεδιασμό και την υλοποίηση hardware και λογισμικού (software)" σημειώνει η 26χρονη επιστήμονας, η οποία έλαβε το πρώτο βραβείο Νέου Μηχανικού, που θέσπισε η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας (στην κατηγορία ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων-χημικών μηχανικών).

Όταν η Τατιάνα αναζήτησε πληροφορίες για παρόμοια συστήματα, συνειδητοποίησε ότι ενώ υπάρχει πληθώρα υπηρεσιών για γεωγραφικό εντοπισμό του χρήστη, ωστόσο καμία πλατφόρμα δεν παρέχει ενσ
Keywords
Τυχαία Θέματα