Στον έλεγχο του Δημοσίου οι τράπεζες της Πορτογαλίας;

14:57 13/12/2011 - Πηγή: 24wro
Η κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλο στην Πορτογαλία σχεδιάζει εκ νέου ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, υπό τις...
ασφυκτικές πιέσεις του προγράμματος της τρόικα και τις εντολές της Κομισιόν για «δημοσιονομική εξυγίανση».

Οι τράπεζες, όμως, θα ακολουθήσουν διαφορετική πορεία από εκείνη του 1989, τότε που η κυβέρνηση της χώρας είχε ιδιωτικοποιήσει τις τράπεζες
που είχαν περάσει στον κρατικό έλεγχο 15 χρόνια νωρίτερα.

Με το τραπεζικό σύστημα της χώρας να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, οι τράπεζες ενδέχεται να φύγουν από τα χέρια των ιδιωτών και να περάσουν στον έλεγχο του Δημοσίου.

Την εικόνα αποδίδει και η πορεία της κεφαλαιοποίησης των μεγαλύτερων πορτογαλικών τραπεζών.

Οι μετοχές ορισμένων από αυτών, όπως της Banco BPI, έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 50 λεπτά του ευρώ, ενώ η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, Banco Comercial, κυμαίνεται πλέον στα 10 λεπτά του ευρώ (0,1 ευρώ).

Ενδεικτικό είναι ότι η χρηματιστηριακή αξία της Banco Comercial αποτιμάται πλέον στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια είχε αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μερική εθνικοποίηση κάποιων τραπεζών, ενώ ορισμένες από αυτές, όπως η BPI και η Banco Comercial, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσουν ενίσχυση από το δημόσιο ταμείο, καθώς είναι προφανές ότι δύσκολα θα αντλήσουν κεφάλαια από άλλες πηγές.

Οι δύο αυτές τράπεζες καθώς και ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της χώρας Banco Espirito Santo έχουν υποβαθμιστεί στο επίπεδο «junk» από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.
Keywords
Τυχαία Θέματα