Θλιβερή επέτειος για την Κύπρο

10:16 15/11/2011 - Πηγή: 24wro
Συμπληρώνονται σήμερα 28 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του κατεχομένου τμήματος...
της Κύπρου, με τελικό σκοπό την επιβολή στο κυπριακό, όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων, λύσης συνομοσπονδίας ή «δύο χωριστών κρατών».

Η ανακήρυξη έγινε από την παράνομη «βουλή» των κατεχομένων με εντολή του πρώην ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς και τις ευλογίες της Άγκυρας που είναι και η μόνη που έχει αναγνωρίσει το καθεστώς. Ο Ντενκτάς, σε διάγγελμά του, παρουσίασε μεταξύ άλλων την παράνομη αποσχιστική ενέργεια ως «έκφραση
του δικαιώματος αυτοδιάθεσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 18 Νοεμβρίου 1983 υιοθέτησε την απόφαση 541, με την οποία καταδικάζει την μονομερή ανακήρυξη και κρίνει την ενέργεια ανυπόστατη και άκυρη, δηλαδή ως μη παράγουσα ουδέν νόμιμο αποτέλεσμα. Με την ίδια απόφαση το Σ.Α. ζητά την ανάκληση της παράνομης απόφασης και κάνει έκκληση στα κράτη -μέλη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

Στις 11 Μαίου 1984 και μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας- κατεχομένων, υιοθέτησε την απόφαση 550, με την οποία επαναλαμβάνει την απόφαση 541, με την οποία καταδικάζει κάθε μονομερή ενέργεια, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής διπλωματικών αντιπροσωπειών. Η Άγκυρα ουδέποτε έλαβε υπόψη τις αποφάσεις αυτές.

Τα ελληνοκυπριακά κόμματα, οργανώσεις και άλλοι φορείς με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Ταυτόχρονα καλούν σε συστράτευση, ενότητα και αγώνα για εξεύρεση λύσης που να επανενώνει την Κύπρο.

Στα κατεχόμενα διοργανώνονται σήμερα εκδηλώσεις για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις. Χθες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κυριακής Δημοκρατίας.

Στα κατεχόμενα λιμάνια Κερύνειας και Αμμοχώστου βρίσκονται μια φρεγάτα ένα υποβρύχιο και μια κορβέτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Αργότερα σήμερα θα γίνει στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία ενώ τουρκικά μαχητικά, τα οποία σταθμεύουν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, θα εκτελέσουν αργότερα πτήσεις και σε άλλες περιοχές.


Keywords
Τυχαία Θέματα