Sτρατιωτική συνεργασία Καμπέρας-Πεκίνου

Θα υπάρχουν αμοιβαία οφέλη από την ισχυροποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας, δήλωσε η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο Πεκίνο, όπου συζήτησε το θέμα με τον Κινέζο πρόεδρο. Είχαν προηγηθεί τα ταξίδια της σε Ιαπωνία και Κορέα.

"Αν έχουμε κάνει κάποιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Κίνα και Αυστραλία, θέλουμε η συνεργασία
μας και στον τομέα αυτό να ενισχυθεί" είπε η κ. Γκίλαρντ και συμφώνησε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, ο οποίος επαίνεσε, με θερμά λόγια και δημόσια, τον τρόπο με τον οποίο η κ. Γκίλαρντ προσεγγίζει τις σχέσεις των δυο χωρών, "σε όλους τους τομείς".

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της με τους Κινέζους αξιωματούχους, η Αυστραλή πρωθυπουργός έθιξε το ακανθώδες θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με συγκεκριμένη αναφορά σε στελέχη αυστραλιανών επιχειρήσεων που κρατούνται από τους Κινέζους χωρίς να έχουν δικαστεί, ενώ διαβεβαίωσε τους συνομιλητές της ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να προμηθεύει τη γειτονική χώρα με γαιάνθρακα και φυσικό αέριο.

Παράλληλα, πέρασε το μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Κίνας, ότι η αυξανόμενη εξάρτηση της ευημερίας της Αυστραλίας από την Κίνα, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κ. Γκίλαρντ διασαφήνισε στον Κινέζο ομόλογό της, ότι η Αυστραλία θα διατηρήσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ θα ενισχύει συνεχώς τις σχέσεις της με την Κίνα.

"Πολιτική μας δεν είναι η αναχαίτιση της Κίνας. Πολιτική μας είναι η θετική συνεργασία με την Κίνα. Η πλήρης εμπλοκή της Κίνας στην περιοχή μας είναι καλή για την περιοχή, είναι καλή για την Αυστραλία", δήλωσε η κ. Γκίλαρντ μετά τη λήξη των συνομιλιών.

Στις καλές σχέσεις της Κίνας με την Αυστραλία αναφέρθηκε και ο Κινέζος πρωθυπουργός, πριν την υπογραφή τουριστικής συμφωνίας. "Η Κίνα ανέκαθεν θεωρεί την Αυστραλία βασικό παράγοντας σε μία συνεργασία με αμοιβαία οφέλη",τόνισε.

Διεθνείς αναλυτές σχολιάζουν ότι η πρώτη επίσκεψη της κ. Γκίλαρντ στην Κίνα ως πρωθυπουργός κρίνεται "θετική", ενώ σημειώνουν, επίσης, ότι σε αντίθεση με τους προκατόχους της έκανε λόγο για εξάρτηση της ευημερίας της Αυστραλίας από την Κίνα τονίζοντας ότι:

-Η Κίνα απορροφά το ένα τέταρτο του συνόλου των αυστραλιανών εξαγωγών.

-Η Αυστραλία εξελίσσεται σε προσφιλή προορισμό Κινέζων σπουδαστών, με 167.000 εγγραφές σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αυστραλίας.

- Ο αριθμός των επισκεπτών από την Κίνα το 2010 ανήλθε σε 450.000.

- Διευρύνονται οι οικονομικές Αυστραλίας-Κίνας με σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, όπως η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα, συνολικής αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Keywords
Τυχαία Θέματα