Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων

Ισχυρά φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα, αλλά και χρηματοδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου παρέχει το Σχέδιο Νόμου «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων». Στόχος είναι η δημιουργία οργανωμένων επιχειρηματικών πάρκων από ιδιώτες επενδυτές και η εγκατάσταση και μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε αυτά, ανεξάρτητα με το είδος της δραστηριότητας τους. Τα παραπάνω αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σωκράτης Ξυνίδης,
με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, σχετικά με το ΒΙΟΠΑ (Βιοτεχνικό Πάρκο) Καβάλας. Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώνει, επιπλέον, ότι το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην προκήρυξη του προγράμματος «Μετεγκατάσταση»- «Ενίσχυση της Μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, Τεχνοπόλεις ή άλλες μορφές ΒΕΠΕ», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και εξετάζει τη δυνατότητα αυτή σε συνεργασία με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ , Ν. Παναγιωτόπουλου, με την οποία ζητούσε την αύξηση του συντελεστή δόμησης και κάλυψης στο Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας, διότι οι αρχικοί συντελεστές περιορίζουν ασφυκτικά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ο βουλευτής είχε επισημάνει στην κυβέρνηση ότι το ΒΙΟΠΑ Καβάλας έχει παρουσιάσει στη Διεύθυνση Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, επιπλέον τεκμηρίωση για την ανάγκη αύξησης του συντελεστή δόμησης και της φέρουσας ικανότητας του εδάφους για τη θεμελίωση κτιρίων αντίστοιχων διαστάσεων. Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει επισημάνει ότι το σύνολο σχεδόν των ΒΙΟΠΑ (Σερρών, Λιτοχώρου-Γέφυρα Θεσσαλονίκης) έχουν μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης από αυτόν που έχει προσδιοριστεί για το Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης,αναφέρει στον βουλευτή ότι εφόσον το υπουργείο λάβει γνωμοδότηση από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση τροποποιητικής απόφασης για τα όρια των συντελεστών δόμησης και κάλυψης του ΒΙΟΠΑ Καβάλας.
Keywords
Τυχαία Θέματα