"Μπούμερανγκ" για τη Σερβία

"Μπούμερανγκ" για τη Σερβία αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει -- για διάστημα τριών μηνών -- τις εξαγωγές σιτηρών και αλεύρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ίγκορ Λούκσιτς. Κατά τον κ. Λούκσιτς, η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης παραβιάζει τις αρχές της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στην Κεντρική Ευρώπη (CEFTA). Ο κ. Λούκσιτς συμπλήρωσε ότι, το Μαυροβούνιο θα βρει διέξοδο, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, για να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες από τη σερβική απαγόρευση για τις εξαγωγές σιτηρών και αλεύρων.

Όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο
Γεωργίας της Σερβίας, η απόφαση αυτή ελήφθη για να διασφαλιστεί η σταθερή επάρκεια των σιτηρών και των αλεύρων στην εγχώρια αγορά, καθώς έχουν εξαχθεί 650.000 τόνοι σιτηρών από τη σοδειά του 2010. Ο όγκος των εξαγόμενων ποσοτήτων ήταν μεγαλύτερος κατά 150.000 τόνους, από την αρχικά προγραμματισμένη ποσότητα εξαγωγής.

Επίσης, έχει διευκρινιστεί ο προσωρινός χαρακτήρας της απόφασης για την απαγόρευση της εξαγωγής σιτηρών και αλεύρων, καθώς η μέγιστη διάρκειά της, ορίστηκε στους τρεις μήνες.

Από το αρμόδιο υπουργείο, ανακοινώθηκε επίσης ότι, η απόφαση υλοποιείται έπειτα από τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τις χώρες - μέλη της CEFTA.
Keywords
Τυχαία Θέματα