Η κρίση συνεχίζεται στη Ρουμανία

Έντονα παραμένουν τα "σημάδια" της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στις ζωές των Ρουμάνων πολιτών, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το διάστημα 2- 11 Φεβρουαρίου 2011, το Κέντρο Έρευνας Αγοράς Mednet και έδωσε, σήμερα, στη δημοσιότητα.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα της πόλης του Βουκουρεστίου και άλλων ρουμανικών πόλεων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Όπως προέκυψε, τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού της Ρουμανίας δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εξακολουθούν να επηρεάζουν, σε σημαντικό βαθμό, την καθημερινότητά τους.

Από την έρευνα, που διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 800 άτομα ηλικίας 18-70 ετών, προέκυψε επίσης ότι το 53,2% των πολιτών δήλωσε "πολύ εκτεθειμένο" στην παγκόσμια οικονομική κρίση και το 29,8% "εκτεθειμένο".

Από το Φεβρουάριο του 2009 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2011, το ποσοστό των πολιτών που δήλωσε ότι επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση, σχεδόν διπλασιάστηκε και από 28,6% διαμορφώθηκε σε 53,2%.

Αντίθετα, το ποσοστό των Ρουμάνων που δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε μικρή "αναταραχή" στην καθημερινότητά τους μειώθηκε από 38,7% το Φεβρουάριο του 2009, σε 18,8% το Φεβρουάριο του 2011.

Το αρνητικό "πρόσωπο" της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αποτυπώνεται, κυρίως, στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των Ρουμάνων, η οποία, πλέον, χαρακτηρίζεται από αγορά προϊόντων σε μικρότερες ποσότητες και αγορά την φθηνότερων προϊόντων.

Επιπλέον, το 62,3% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι μείωσε την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζει, ενώ το 8,3% δήλωσε ότι αγοράζει φθηνότερα προϊόντα, σε μικρότερες ποσότητες, προκειμένου να ελέγχει τα καθημερινά έξοδα και να μην υπερβαίνει τον οικογενειακό "προϋπολογισμό".
Keywords
Τυχαία Θέματα