Δεν υπάρχει "ζημιά" για το ΔΝΤ

Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε σήμερα ότι το σκάνδαλο που πλήττει τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δεν θα προκαλέσει "ζημιά" στο θεσμό. "Το ΔΝΤ είναι ένας μάλλον σταθερός θεσμός, συνεχίζει να λειτουργεί. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ζημιά" από την υπόθεση του Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε ο Μπιλτ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αυστραλό ομόλογό του Κέβιν Ραντ που επισκέπτεται τη Στοκχόλμη.

Ο Μπιλτ αρνήθηκε να πει αν, κατά τη γνώμη του, ο Στρος-Καν, ο οποίος
είναι προφυλακισμένος στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για σεξουαλικό έγκλημα, πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, λέγοντας ότι "δεν έχει άποψη" για το θέμα αυτό. Η θητεία του Στρος-Καν λήγει το 2012.

Ο Ραντ έκανε δηλώσεις παρόμοιες μ' αυτές του Μπιλτ, χαρακτηρίζοντας το ΔΝΤ "σταθερό θεσμό".

Στο μεταξύ, η Νότια Αφρική εξέφρασε σήμερα την επιθυμία ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ να προέρχεται από μια αναπτυσσόμενη χώρα ώστε να αντανακλά καλύτερα τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο.

"Η Νότια Αφρική εύχεται ένας υποψήφιος από μια αναπτυσσόμενη χώρα να μπορέσει να έχει την ευκαιρία να γίνει γενικός διευθυντής του ΔΝΤ", αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Πρέιβιν Γκόρνταν σε ανακοίνωσή του.

"Ο υποψήφιος αυτός θα έφερνε μια νέα προοπτική που θα εξασφάλιζε ότι τα συμφέροντα όλων των χωρών, ανεπτυγμένων όπως και αναπτυσσόμενων, αντανακλώνται πλήρως στις επιχειρήσεις και τις πολιτικές του ΔΝΤ", προσθέτει.

Το όνομα ενός Νοτιοαφρικανού, του πρώην υπουργού Οικονομικών Τρέβορ Μάνιουελ, έχει αναφερθεί μερικές φορές για τη διαδοχή του Στρος-Καν.

Ο υπουργός Γκόρνταν δεν αναφέρει το όνομά του στην ανακοίνωση, όμως υπογραμμίζει ότι "υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι αναπτυσσομένων χωρών που είναι αξιόπιστοι και εντελώς ικανοί να διευθύνουν το ΔΝΤ".

Τη διεύθυνση του ΔΝΤ αναλαμβάνει παραδοσιακά ένας Ευρωπαίος.
Keywords
Τυχαία Θέματα