Είναι έτοιμος για...Καλαματιανό!

Ο δανός πρεσβευτής Τομ Νόρινγκ εμφανίστηκε στο γεύμα ιδιαίτερα διαβασμένος: «Γνωρίζω ότι οι ρίζες σας είναι στη Μεσσηνία. Εκεί έχετε έναν χορό, τον καλαματιανό, που χορεύεται από πολλούς. Μέχρι τώρα, όμως, σε κυβερνητικό επίπεδο είχατε συνηθίσει να χορεύει μόνο ένας... Πόσο έτοιμο είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα για μια αλλαγή; Πόσο έτοιμος είστε να συνεργαστείτε;». Ο Αντώνης Σαμαράς χαμογέλασε, μαζί του και όλα τα μέλη από τις ευρωπαϊκές διπλωματικές
αντιπροσωπείες που ανταποκρίθηκαν χθες το μεσημέρι στην πρόσκλησή του για μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

«Το μήνυμα για την ανάγκη συνεργασιών το έλαβα. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει με δυνάμεις που κινούνται σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο και θέτουν ως προτεραιότητα την έξοδο από την κρίση και τη διασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη. Γι' αυτό είμαι έτοιμος», ήταν η δική του απάντηση, με την οποία επιχείρησε να καθησυχάσει και όσους ξένους διπλωμάτες εξέφραζαν την ανησυχία ότι η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε νέο πολιτικό αδιέξοδο τη 17η Ιουνίου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ με τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρέθηκε το σύνολο της ατζέντας που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ο κ. Σαμαράς επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με την πεποίθηση ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να κινείται σε τροχιά αλλαγών ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και χθες επιδίωξε ώς ένα βαθμό να διαπιστώσει εάν μηνύματα για μια διαφορετική πορεία έχουν αρχίσει να καταφθάνουν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις πρεσβείες τους στην Αθήνα. Από τη δίωρη συζήτηση προέκυψε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν μία σειρά από παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσες στην Ελλάδα και, παράλληλα, να ενισχύσουν την προσπάθεια για να ξεφύγει η χώρα από τον κλοιό της ύφεσης. Αλλά το βασικό μήνυμα που εξέπεμψαν οι πρεσβευτές είναι το ίδιο με εκείνο που μετέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και από το ΕΛΚ: προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή στήριξη και τις όποιες αλλαγές στο μνημονιακό πλαίσιο είναι να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της.

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ διαβεβαιώνουν ότι από τους πρεσβευτές δεν έγινε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα και τις παρεμβάσεις του. Υπήρξε όμως έκδηλη ανησυχία κατά πόσον η χώρα μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες περίπου διεμήνυσαν ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει στη διάθεσή της χρονικό περιθώριο, εν ολίγοις περίοδο χάριτος από την ΕΕ. Η Ευρώπη ζητεί άμεση δράση και αυτό το είπε σχεδόν ξεκάθαρα ο φινλανδός πρεσβευτής, ρωτώντας τον κ. Σαμαρά εάν διαθέτει συγκεκριμένο πλάνο ώστε να μην υπάρξει «ούτε μία ημέρα καθυστέρηση» σε όσα πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πανέτοιμος για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, την υλοποίηση ενός προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ιδίως στο πεδίο των μεγάλων επενδύσεων.

ΚΙΝΗΤΡΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα