Ενα δισεκατομμύριο λέβα για την ανταγωνιστικότητα

Εννιακόσια εξήντα συμβόλαια, συνολικής αξίας 940 εκατομμυρίων λέβα (περίπου 470 εκ. ευρώ), έχει υπογράψει το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας με ενδιαφερόμενους φορείς της χώρας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα".

Μέχρι στιγμής, οι ωφελούμενοι έχουν λάβει περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα καταβληθούν άλλα 100 εκατομμύρια.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε, σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός της βουλγαρικής κυβέρνησης, Τράιτσο Τράικοφ, σε διεθνή διάσκεψη εμπειρογνωμόνων για την ανταγωνιστικότητα στη Σόφια.

Σύμφωνα με το Βούλγαρο αξιωματούχο, η Σόφια εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" για να πετύχει το στρατηγικό στόχο της, να φτάσει δηλαδή στο 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κατά μέσον όρο, έως το 2020.

Σύμφωνα με Βούλγαρους οικονομικούς αναλυτές, πρόκειται, μάλλον, για έναν ιδιόμορφο "ηράκλειο άθλο", υπό το φως των συγκριτικών στατιστικών στοιχείων, που έδωσε, σήμερα, στη δημοσιότητα ο κ. Τράικοφ.

Τα στοιχεία εμφανίζουν τη Βουλγαρία να κατέχει μόλις την 135η θέση στον κόσμο σε ό,τι αφορά την κατάσταση του οδικού δικτύου της, ενώ η αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης της χώρας κατέκτησε την 114η θέση στον πλανήτη.

Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στα βασικά κριτήρια της οικονομικής ανάπτυξης (72η θέση), αλλά και στη δημόσια Παιδεία και Υγεία, τομείς στους οποίους η Βουλγαρία καταλαμβάνει την 52η θέση στο σχετικό κατάλογο.

Ακόμη καλύτερα είναι τα πράγματα αναφορικά με τη μακροοικονομική σταθερότητα, όπου η Βουλγαρία κατατάσσεται 45η στον πλανήτη.

"Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν με τα ευρωπαϊκά χρήματα", σημείωσε ο κ. Τράικοφ, σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία και ανήγγειλε πως αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να αρχίσει ο διαγωνισμός για την εξεύρεση του νέου διευθυντή της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΕΕΗ) της Βουλγαρίας.

Τη θέση αυτή κατείχε μέχρι πρόσφατα ο Κρασιμίρ Παρβάνοφ, ο οποίος και παραιτήθηκε, κατόπιν σχετικού αιτήματος του κ. Τράικοφ, ο οποίος κατηγόρησε τον παραιτηθέντα για υπέρβαση αρμοδιοτήτων, επειδή υπέγραψε με τους Ρώσους κατασκευαστές του πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε" σύμβαση, για την οποία είχε λάβει ρητές οδηγίες να μην υπογράψει, κατά τον υπουργό.
Keywords
Τυχαία Θέματα