Ετήσια γενική συνέλευση Μαrfin

"Για το 2011, οι προτεραιότητες του τραπεζικού μας ομίλου παραμένουν προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προκλήσεις της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Μαrfin Ευθύμιος Μπουλούτας, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ομίλου.

Οι κυπριακές τράπεζες, σημείωσε, παρά την ισχυρή καταθετική και κεφαλαιακή βάση υπέστησαν δευτερογενώς τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και του αποκλεισμού του ελληνικού δημοσίου από τις αγορές κεφαλαίων.
Ταυτόχρονα, οι συνεχείς υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, αλλά και πιο πρόσφατα της Κύπρου, συνέβαλαν στην αύξηση του κόστους καταθέσεων με αρνητικές συνέπειες στα συνολικά έσοδα του τραπεζικού συστήματος", είπε ο κ. Μπουλούτας.

"Η συνετή διαχείριση του ισολογισμού μας, η συντηρητική πολιτική προβλέψεων και η ισχυροποίηση του θεσμού εποπτείας κινδύνων και η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας, μαζί με την προσπάθεια μείωσης του κόστους και τη διατήρηση ισχυρής προ προβλέψεων κερδοφορίας θα αποτελέσουν κύριους στόχους μας", ανέφερε.

Ο όμιλος παρουσίασε καθαρά κέρδη €87,1 εκ. το 2010 έναντι €173,9 εκ. το 2009. Ο κ. Μπουλούτας είπε ότι αυτά τα επίπεδα κερδοφορίας δεν είναι ενδεικτικά των δυνατοτήτων του ομίλου και πρόσθεσε:

"Με την αναμενόμενη, έστω και αργή εξομάλυνση, των περιθωρίων καταθέσεων όσο και την ομαλοποίηση των προβλέψεων σε επίπεδα που αντικατοπτρίζουν ένα φυσιολογικό οικονομικό κύκλο μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα και να αποδείξουμε τη δυναμική του ομίλου μας στους μετόχους μας".

Ο κ. Μπουλούτας μίλησε για τη θετική προοπτική των χωρών στις οποίες έχει παρουσία ο όμιλος στην Ανατολική Ευρώπη και τόνισε την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου, που ενισχύθηκε με την πρόσφατη έκδοση κεφαλαίου ύψους €488 εκ.

Επίσης , ο κ. Μπουλούτας επεσήμανε ότι η προσήλωση στη δημοσιονομική εξυγίανση "πρέπει να θεωρείται μονόδρομος για την Κύπρο, για την επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων".

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος και η υπόλοιπη διοίκηση απέφυγαν να τοποθετηθούν σε θέματα οικονομίας, επικαλούμενοι τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή.
Keywords
Τυχαία Θέματα