Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2011

Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, από τις 4 έως και τις 6 Μαΐου. Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ, το οποίο στοχεύει στην προώθηση του μηνύματος για την αναγκαιότητα ατομικών και συλλογικών ενεργειών προστασίας του περιβάλλοντος, είναι η αντιδημαρχία Παιδείας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Νεάπολης-Συκεών, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου-Κορδελιού και Βερτίσκου.
Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει αύριο, 4 Μαΐου, στις 9 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (στο πρώην δημαρχείο Νεάπολης), με τον απολογισμό της ημερίδας «Πόλις, Πολίτης, Περιβάλλον», που έγινε στο Ζωγράφειο Λύκειο στις 25/2/2011 υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Επίσης, θα δοθούν έπαινοι και διακρίσεις στις περιβαλλοντικές ομάδες που μετείχαν στην ημερίδα, ενώ θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από το 5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης και το Χορευτικό Συγκρότημα Εκπαιδευτικών Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Μέσα από έναν ισχυρό κύκλο συνεργασίας με πρωταγωνίστρια τη νέα γενιά, μέσα από την αντίδραση σε όσα απειλούν την αρμονική συνύπαρξή μας με τη φύση, με πολιτικές και ενέργειες που διασφαλίζουν την ανάπτυξη δίχως να σπαταλούν το φυσικό πλούτο, με απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, καλούμαστε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες και να αναλάβουμε δράσεις», επισημαίνουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά, και προσθέτουν: «Με κοινή θέληση, μπορούμε. Έχοντας πλήρη συνείδηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών μας, κατανοώντας ότι η συνέχιση της ζωής δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τον “ομφάλιο λώρο” της γης, επιλέγουμε το αυτονόητο. Επιτελούμε το παγκόσμιο καθήκον μας, προστατεύουμε το περιβάλλον, αφήνουμε ελεύθερη τη φύση να δείξει την τρυφερότητά της.
Προοδεύουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα ως άνθρωποι με αντίληψη για το παρόν και ευθύνη για το μέλλον», τονίζουν.
Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του Γραφείου Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μιχελάκη και Ιωάννης Φαρμάκης αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η περιβαλλοντική αγωγή αποβλέπει στη γνωριμία και τη γνώση του κόσμου, προκαλεί επιλογές και αποφάσεις που δεν ανακυκλώνουν τις ενέργειες σε χρόνο ενεστώτα, αλλά δίνουν διάσταση μελλοντική
–“παίρνονται σήμερα και αφορούν το αύριο”…
»Έχοντας την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και μαθητών των περιβαλλοντικών ομάδων κατανοούμε πλήρως ότι η περίοδος των διαπιστώσεων για την τύχη του πλανήτη πέρασε ανεπιστρεπτί, κι έφθασε ο καιρός των αποφάσεων σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο...», καταλήγουν.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι το εξής:

5 Μαΐου
«Το φύτεμα της ελιάς»
Παρουσίαση προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Δημιουργώ τις πράσινες γωνιές του σχολείου
Keywords
Τυχαία Θέματα