«Φυγή προς τα εμπρός»

Αλέξης Τσίπρας, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

«Άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας, ισχυρή και επιτυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων και όραμα για μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός», διαμήνυσε ότι επιδιώκει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας,
μιλώντας από το βήμα του Economist.
«Επιλογή μας δεν είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Επιλογή μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», επεξήγησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο συμπλήρωσε: «Αν επιθυμούμε να μην αλλάξουμε νόμισμα στην Ευρωζώνη, πρέπει άμεσα να αλλάξουμε πορεία. Πρέπει άμεσα να εγκαταλειφτούν τα αποτυχημένα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας».
Στο ίδιο πλαίσιο εκτίμησε: «Ο ατμός της λιτότητας τελειώνει, επειδή η λιτότητα απέτυχε παντού. Το άγχος του ευρωπαϊκού κατεστημένου να επιδείξει ένα παράδειγμα επιτυχίας προσκρούει στην ωμή πραγματικότητα. Δεν υπάρχει success story για τη λιτότητα».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι, «με πρωταρχική ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης, η Ευρωζώνη ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού». Επέρριψε δε «βαρύτατη ευθύνη στη συγκυβέρνηση Σαμαρά», η οποία κατά τη γνώμη του «ούτε ευρωπαϊκές συμμαχίες αναζητεί, αλλά ούτε τις υπαρκτές δυνατότητες διαπραγμάτευσης σε εθνικό επίπεδο αξιοποιεί».
Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε ως στόχο του ΣΥΡΙΖΑ την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. «Και θα φορολογήσουμε τον πραγματικό πλούτο, την πολυτελή διαβίωση και την επιδεικτική κατανάλωση», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ως βασική επιδίωξη την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, με αιχμή δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης, οι οποίες - όπως είπε - θα ενθαρρύνουν και δεν θα εκτοπίσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις: «Γιατί κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αναλάβει το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό ρίσκο της παραγωγικής επένδυσης, σε μια χώρα όπου την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση αλλά το καρτέλ της διαπλοκής».
Αναφερόμενος στα διδάγματα τα οποία κατά την κρίση του προκύπτουν από την πρόσφατη κυπριακή κρίση, συμπέρανε: «Μια κυβέρνηση του ‘ναι’ δεν μπορεί να υπερασπιστεί το ‘όχι’ ενός λαού, όσο ηρωικό και αν είναι αυτό». Επίσης, «στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν είναι καλό να πηγαίνεις ως ειδική περίπτωση και χωρίς συμμαχίες, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Κύπρος ήταν μόνη, αλλά πώς θα ήταν δυνατόν να μην είναι μόνη, όταν ούτε καν η ελληνική κυβέρνηση δεν την υποστήριξε».
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
*Στην αρχή της ομιλίας εξέφρασε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τη βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου στη Βοστώνη των ΗΠΑ, τη Δευτέρα το βράδυ.

Μάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
«Τα τιμολόγια στην αγορά της ενέργειας θα απελευθερωθούν από την 1η Ιουλίου, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας. Θα έχουμε τιμολόγια που θα καθρεφτίζουν το κόστος παραγωγής. Δεν πρόκειται να αυξηθούν σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό. Θα γίνει ομαλά η μετάβαση στην απελευθέρωση των τιμολογίων», ανέφερε στην ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist ο υφυπουργός περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΔΕΗ πρέπει να λαμβάνει τη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Οι καταναλωτές πρέπει να πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα ανάλογα με τα εισοδήματά τους».
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί: να αξιοποιήσουμε τον διαχρονικό ρόλο της Ελλάδας στην ενέργεια, λειτουργώντας ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο υφυπουργός.
«Η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί όλα όσα χρειάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η Ελλάδα έχει πια γυρίσει σελίδα. Είμαστε σε ετοιμότητα να αναλάβουμε αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε.

Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ
«Στόχος μας είναι να κατέβει το κόστος του φυσικού αερίου στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ.
Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, «ήδη έχει ήδη κατέβει το κόστος. Έχουμε κάνει αρκετές αναθεωρήσεις τιμών με τους προμηθευτές μας. Το κόστος έχει πέσει αρκετά από πλευράς προμήθειας τα τελευταία χρόνια».
«Θέλουμε να γίνει η ΔΕΠΑ υπολογίσιμη δύναμη και να εξάγει αέριο στην περιοχή», είπε ο κ. Σαχίνης, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα:
«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με το consortium του Σαχ Ντενίζ ΙΙ για να πάρουμε αέριο και από αυτήν την πηγή όταν έρθει στην περιοχή μας. Επιπλέον, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει ενεργοποιηθεί ο IGB, ένας αγωγός που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, ο οποίος θα μας δίνει τη δυνατότητα να εξάγουμε αέριο σε γειτονικές χώρες».

Γεώργιος Παπαρσένος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΣΦΑ
«Ο ΔΕΣΦΑ έχει υποδομές υψηλής ποιότητας. Χρησιμοποιούμε τον μεγαλύτερο αριθμό προτύπων υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας. Παράλληλα, οι απαιτήσεις για επενδύσεις σε ό,τι αφορά τη συντήρηση είναι σχετικά χαμηλές. Η οικονομική κατάσταση της εργασίας είναι εξαιρετική», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Γεώργιος Παπαρσένος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.
Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, είπε ότι πρόκειται για «μια αγορά σχετικά νέα και αναπτυσσόμενη», προβλέποντας ότι «θα υπάρχουν μεγάλες καταναλώσεις, γι’ αυτό μπορούμε να επεκταθούμε περαιτέρω και στον βαλκανικό χώρο».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα ολοκληρωμένα ή εν εξελίξει έργα: «Ολοκληρώθηκαν ο συμπιεστής φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία και ο κλάδος προς το Αλιβέρι για την τροφοδότηση του εκεί εργοστασίου της ΔΕΗ. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση του κλάδου προς τη Μεγαλόπολη και η δεύτερη αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα».
«Το μέλλον προδιαγράφεται θετικό για τον ΔΕΣΦΑ. Θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις αποδόσεις της εταιρείας, αξιοποιώντας ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και τον βαλκανικό χώρο», κατέληξε ο κ. Παπαρσένος.

Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, M&M Gas
Τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές επισήμανε ως πρόκληση για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου ο διευθύνων σύμβουλος της M&M Gas σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Όπως είπε, στην Ελλάδα το κόστος ανέρχεται σε 13,5 δολάρια ανά Mmbtu, έναντι μέσο όρου 10,5 δολάρια σε άλλες αγορές, με αποτέλεσμα ο Έλληνας καταναλωτής να δαπανά μισό δις δολάρια επιπλέον.
Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Κανελλόπουλος απέδωσε αυτήν την εξέλιξη στο γεγονός ότι «η ελληνική αγορά ήταν μέχρι πρόσφατα μονοπωλιακή».
Ο ίδιος επισήμανε ότι πλέον οι τιμές αποσυνδέονται ολοένα περισσότερο από το πετρέλαιο και προσδιορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με βάση την ημερήσια συναλλαγή. Παράλληλα, έθιξε την παράμετρο του υψηλού κόστους μεταφοράς.
Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος, Trans Adriatic Pipeline
Το εγχείρημα του ΤΑΡ θα αποφέρει στην Ελλάδα μία επένδυση ύψους 1,5 δις ευρώ, η οποία μόνο στο στάδιο της κατασκευής θα δημιουργήσει περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας, επισήμανε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του TAP Kjetil Tungland.
Υπογραμμίζοντας ότι η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 45 δις δολάρια, ο κ. Tungland ανέφερε ότι ο TAP θα βοηθήσει την Ελλάδα προς την κατεύθυνση διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας.
Steve Garlick, Επικεφαλής Caspian Gas Marketing, BP Global Gas SPU, UK
Την εκτίμηση ότι το φυσικό αέριο θα αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας έως το 2030 εξέφρασε από το βήμα του Economist ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της BP Global Gas SPU Steve Garlick, σημειώνοντας ότι τα 2/3 των συνολικών αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς θα καλύπτονται μέσω εισαγωγών. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία θάλασσα στην κεντρική Ευρώπη.

Ηλίας Κονοφάγος, Χημικός Μηχανικός, PhD, Ελβετικό Ομόσπονδο Πολυτεχνείο της Λωζάνης
και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων, Flow Energy
«Σήμερα υπάρχει για πρώτη φορά η βούληση να παραχθεί πλούτος ο οποίος θα ανακουφίσει την οικονομία», διαπίστωσε σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο χημικός μηχανικός Ηλίας Κονοφάγος, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των ερευνών της εταιρείας PGS για την εξεύρεση υδρογονανθράκων «μετά από 15 χρόνια απόλυτης αδράνειας» (κάλυψε περισσότερα από 12 χλμ στον υποθαλάσσιο χώρο της δυτικής Ελλάδας).
Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στην αποφυγή της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών, προτρέποντας για τη δημιουργία μίας task force η οποία θα αναλάβει να αναπτύξει μία στρατηγική ανάπτυξης των κοιτασμάτων.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήδη μπορούν να παραχωρηθούν για περαιτέρω διαδικασίες τα πρώτα 20 τεμάχια. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι, μετά από διαπραγματεύσεις 6 έως 12 μηνών και έρευνες 8 ετών, θα μπορούν να ακολουθήσουν 25 έως 30 χρόνια παραγωγής.
Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ
Στην ανάγκη εξορθολογισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.
«Πρέπει να δημιουργηθεί μια αγορά η οποία θα λειτουργεί με διαφάνεια, προκειμένου να καταστεί ελκυστική για επενδύσεις και, παράλληλα, να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.
«Το ελληνικό μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό μοντέλο μέσω των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Ζερβός, σημειώνοντας ότι «η ΔΕΗ υποστηρίζει τη διάθεση ενέργειας από το χαρτοφυλάκιο λιγνιτικής παραγωγής προς τρίτους, υπό προϋποθέσεις».
«Με τις επενδύσεις μας συμβάλλουμε σημαντικά ώστε να δοθεί μια πολυδιάστατη προοπτική ανάπτυξης της χώρας προς όφελος του καταναλωτή και της κοινωνίας», συμπλήρωσε.
«Είναι προφανές ότι η σύνδεση λιανικής και χονδρεμπορικής αγοράς αποτελεί προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία και των δυο αγορών και την άρση των στρεβλώσεων» υπογράμμισε ο κ. Ζερβός.

Μιλτιάδης Ασλάνογλου, Β’ Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
«Ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε μια πολύ περίεργη περίοδο: από τη μία πλευρά υπάρχουν καινούργια καύσιμα τα οποία αναταράσσουν την αγορά και από την άλλη έχουμε τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), που επηρεάζει τη βιωσιμότητα των υποδομών», υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο Μιλτιάδης Ασλάνογλου, β’ αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
«Το αίτημα για οικονομική ενέργεια που θα είναι διαθέσιμη στον τελικό καταναλωτή, αλλά παράλληλα θα βοήθα τη βιομηχανία να παραμένει ανταγωνιστική είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο κ. Ασλάνογλου, κάνοντας λόγο για διάφορα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά.
«Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά δομικά προβλήματα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί. Δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα. Συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα όσον αφορά στη ρευστότητα αλλά και στη ζήτηση. Τα προβλήματα αυτά φέρνουν το σύστημα στα όριά του», σημείωσε.
«Το ζητούμενο των προτάσεων της ΡΑΕ είναι να ξεφύγουμε από τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν, να εκμεταλλευτούμε τα διαθέσιμα εθνικά καύσιμα και να ξεφύγουμε από μοντέλα που απαιτούν μεγάλη ρυθμιστική παρέμβαση» κατέληξε.

Roberto Poti, Executive Vice-president for Institutional and Regulatory Affairs and International Power Development, Edison SpA, Ιταλία
«Να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ενέργειας σε μικρότερο του 50%, καθώς αυτή τη στιγμή υπερβαίνει το 70%», ζήτησε ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Edison SpA Ιταλίας Roberto Poti, μιλώντας στη 17η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Όπως είπε, «κάτι αντίστοιχο εφαρμόστηκε ήδη στην Ιταλία, στην Τουρκία και σε άλλες χώρες».
«Η ΔΕΗ νομίζω ότι θα αναγνωρίσει ότι αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός με παρόχους παρόμοιου χαρτοφυλακίου, τότε δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια πραγματικά ανοιχτή αγορά», σημείωσε.
«Θέλουμε να δούμε και την αναδιάρθρωση της ίδιας της ΔΕΗ, ίσως με την ένταξη ενός ιδιώτη επενδυτή στο σχήμα. Πρέπει να διατηρήσουμε τον ελάχιστο ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα» ανέφερε ο κ. Poti, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε μια ανταγωνιστική αγορά και αυτό προϋποθέτει να υπάρχουν περισσότεροι από ένας παίκτες με εύλογο μερίδιο».

Ανδρέας Τζούρος, Εκτελεστικός Πρόεδρος, Elpedison
«Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα μόνο θεωρητικά είναι απελευθερωμένη, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του 2012, στον τομέα της παραγωγής κατέχει μερίδιο 70% και στον τομέα της προμήθειας το ποσοστό της υπερβαίνει το 98%», τόνισε από το βήμα του Economist ο εκτελεστικός πρόεδρος της Elpedison Ανδρέας Τζούρος.
«Η αγορά παρουσιάζει σοβαρές στρεβλώσεις, καθώς πρακτικά είναι αδύνατος ο ανταγωνισμός», πρόσθεσε ο κ. Τζούρος, επισημαίνοντας ότι «η ΔΕΗ, αν και παραγωγός, επιδιώκει τη χαμηλότερη δυνατή τιμή χονδρεμπορικής αγοράς».
«Η αγορά αντιμετωπίζει και το θέμα των οικονομικών ελλειμμάτων, των ελλειμμάτων προς τους ιδιώτες παραγωγούς», πρόσθεσε ο κ. Τζούρος, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να επανασχεδιαστεί η αγορά, ώστε να αποκτήσουν όλοι ισότιμη θέση στο ενεργειακό μείγμα».

Ντίνος Μπενρουμπή, Εντεταλμένος Σύμβουλος-Γενικός Διευθυντής, Protergia
«Η αγορά της ενέργειας σήμερα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα», υποστήριξε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Protergia ο Ντίνος Μπενρουμπή.
«Νομίζουν κάποιοι ότι η ενέργεια που αγοράζουν οι προμηθευτές κάνει 15 ευρώ. Στην πραγματικότητα, όμως, κάνει 60 ευρώ, χωρίς τις ΑΠΕ. Μιλάμε για ένα κλινικά νεκρό μοντέλο», τόνισε ο κ. Μπενρουμπή.
«Μια ομάδα συμμετεχόντων χρωστάνε σήμερα στη ΔΕΠΑ άνω των 300 εκατ. ευρώ, διότι τους χρωστούν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ περισσότερα από αυτά τα χρήματα. Γιατί δεν έχουν να πληρώσουν αυτοί; Να βρουν να πληρώσουν. Δεν θα κλείσουμε εμείς, επειδή κάποιοι μας χρωστάνε», ανέφερε, προαναγγέλλοντας τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον τους.
«Το θέμα των ΑΠΕ και των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα ξέφυγε, έγινε κακή χρήση», εκτίμησε ο κ. Μπενρουμπή, προσθέτοντας ότι «αυτή η αγορά δεν πετυχαίνει πια τον στόχο της. Δεν αντέχουμε, όμως, άλλες μεταβατικές περιόδους. Θέλουμε άμεση πρόσβαση σε λιγνίτη και νερό».

Αντώνης Μεταξάς, Διευθύνων Εταίρος, Metaxas & Associates Law Firm
«Δεν μπορεί να γίνει ανασυγκρότηση στην Ελλάδα αν συνεχίσουμε τις πολιτικές που θα οριστικοποιήσουν την αποβιομηχάνιση της χώρας», τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο Αντώνης Μεταξάς, διευθύνων εταίρος της Metaxas & Associates Law Firm.
«Κανείς δεν συζητά για τους καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι λάθος. Δεν πρέπει να χάνεται από τον ορίζοντα των ρυθμιστικών παρεμβάσεων αυτός που καταναλώνει την ενέργεια» επισήμανε, κάνοντας λόγο για πολλές στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά της ενέργειας.
«Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους είναι ιδιαίτερα σημαντικό και χρήζει προσοχής», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η ΔΕΗ δεν θα έπρεπε να έχει και φοροεισπρακτικό ρόλο».

Θεόδωρος Πεπανίδης, Εταίρος, McKinsey & Company
Ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για την ελληνική οικονομία, από το γεγονός ότι το κρατικό χρέος έχει περιοριστεί σημαντικά, οι ιδιωτικοί επενδυτές εξερευνούν την αγορά και οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες «κάθονται πάνω σε περισσότερο ρευστό» σε σχέση με το παρελθόν, διαβλέπει ο εταίρος της McKinsey & Company Θεόδωρος Πεπανίδης.

Ο ίδιος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Ελλάδα δεν μετατραπεί σε έναν «παράδεισο επενδύσεων», τότε δεν θα επιτύχει την ανάκαμψη.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι το κράτος θα πρέπει να μετατραπεί από διευθυντή σε αρωγό των επενδύσεων, λύνοντας τα προβλήματα τα οποία κατά τη γνώμη του έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια.
Keywords
αλέξης τσίπρας, τσιπρας, μνημονιο, economist, ελλαδα, συριζα, success, σαμαρας, κυπρος, θλίψη, ηπα, δεη, ηλεκτρικος, δεπα, σαχ, igb, δεσφα, νέα, gas, δις, πετρελαιο, tap, global, phd, energy, χλμ, απε, επηρεάζει, βιωσιμότητα, ραε, roberto, power, spa, αναδιαρθρωση, elpedison, αδμηε, λαγηε, law, mckinsey, χρεος, Αντωνης Σαμαρας, σταση εργασιας, ομαδα διας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, εκρηξη βοστωνη, λαγηε, αλέξης τσίπρας, αδμηε, πολυτεχνειο, mckinsey, το θεμα, θλίψη, αιχμη, βημα, βουλγαρια, γνωμη, δεπα, ημερησια, ηπα, θαλασσα, θεμα, ιταλια, οικονομια, πλαισιο, ραε, το βημα, φυσικο αεριο, economist, αγορα, αγχος, αλιβερι, απε, βιωσιμότητα, βοστωνη, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, δεσφα, δευτερα, δυναμη, δυνατοτητα, δις, δοθει, εγινε, εγχειρημα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ενεργεια, εργα, εξελιξη, επενδυτης, επενδυσεις, επηρεάζει, επρεπε, ερευνες, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζερβος, ιδιο, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, θετικο, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, κρατικο, λαθος, λειτουργια, ληψη, λογο, λωζανης, μηχανικος, μιλτιαδης, μοντελα, μπενρουμπη, νεες θεσεις εργασιας, ομαδα, ορια, οραμα, οφελος, πηγη, προβληματα, ρευμα, ρισκο, ρολο, σαχ, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντηρηση, τιμη, τουρκια, φυγη, φυσικο, φορα, χλμ, αγορες, elpedison, energy, εθνικο, gas, global, χωρα, ιδιαιτερα, igb, law, μπροστα, phd, power, president, roberto, spa, success, tap, θεσεις
Τυχαία Θέματα