Γιούνκερ: Η αναδιάρθρωση θα ήταν "καταστροφή"

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άσκησε σήμερα, από τη γερμανική πόλη Μάιντς, πίεση στους ευρωπαίους πολιτικούς υπευθύνους να λάβουν γρήγορα την απόφαση για τη διαδοχή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

"Θα επιδεικνύαμε έτσι μεγάλο κύρος όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς", δήλωσε ο Γιούνκερ στο πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Ο Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι έχει οριστεί επισήμως
υποψήφιος της χώρας του για να διαδεχθεί τον Γάλλο Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τέλος της θητείας του και ότι είναι το φαβορί για τη θέση αυτή, παρόλο που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε και άλλες χώρες να παρουσιάζουν τους υποψηφίους τους, πάντα σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει μονογράψει ένα έγγραφο που επισημοποιεί την υποψηφιότητα του Ντράγκι, η οποία προωθείται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο από τη Ρώμη.

"Είμαι βέβαιος" ότι ο διορισμός του Ντράγκι "θα επικυρωθεί από το συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μετέδωσε χθες το βράδυ το πρακτορείο Ansa.

Το όνομα του διαδόχου του Τρισέ θα πρέπει να επικυρωθεί από τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

"Είναι ένας φίλος και σέβομαι τον επαγγελματισμό του", πρόσθεσε ο Γιούνκερ αφήνοντας να εννοηθεί ότι τον υποστηρίζει κι αυτός.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα, ανακοίνωσε σε συνέντευξή της στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα "Ντι Τσάιτ" ότι υποστηρίζει τον Ντράγκι, η υποψηφιότητα του οποίου πρόκειται να συζητηθεί σήμερα, στη διάρκεια συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου ο Γιούνκερ επανέλαβε πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν "μια καταστροφή".

Οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης στον πληθωρισμό και στη σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της είναι "αβέβαιες και προς αποφυγήν".

"Δεν θα έπρεπε να συζητούμε για μια αναδιάρθρωση" επειδή οι συζητήσεις για το θέμα αυτό το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν τους κινδύνους, υπογράμμισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα