Η "άστοχη" χρήση της λέξης σταυροφορία ξεσήκωσε την γαλλική Αριστερά

Η αριστερή αντιπολίτευση στη Γαλλία εξεγέρθηκε σήμερα κατά των δηλώσεων --που τις χαρακτήρισε "τρομακτικές"-- του υπουργού Εσωτερικών, Κλοντ Γκεάν ο οποίος έκανε λόγο για "σταυροφορία" αναφερόμενος στην διεθνή επέμβαση στη Λιβύη.

Το βράδυ της Δευτέρας, σε συνέντευξή του, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για τη δράση
που ανέλαβε τη στιγμή που "όλος ο κόσμος συσκεπτόταν και αναλώνονταν σε κουβέντες στην τηλεόραση για τις σφαγές των πολιτών από τον συνταγματάρχη Καντάφι".

"Ευτυχώς ο πρόεδρος τέθηκε επικεφαλής της σταυροφορίας για να κινητοποιηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση", ανέφερε ο κ. Γκεάν, που ανέλαβε στα τέλη Φεβρουαρίου το υπουργείο Εσωτερικών κι από το 2007 υπήρξε το δεξί χέρι του νυν προέδρου της Γαλλίας.

"Όταν μιλάμε για σταυροφορία, είναι τρομακτικό. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο λάθος που θέλει ανάλυση, ένα πολιτικό λάθος, επίσης λάθος ενός ερασιτέχνη, πρέπει να επισημάνουμε", δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί, ηγέτης των Σοσιαλιστών μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTL. "Πραγματικά ήταν ένα σοβαρό ολίσθημα", πρόσθεσε.

"Η επέμβαση στη Λιβύη δεν μια περίπτωση αναμέτρησης Δύσης-Ανατολής, δεν είναι ο ανεπτυγμένος κόσμος κατά ενός κόσμου που είναι ο αραβικός" τόνισε η κ. Ομπρί.

Και ο πρόεδρος του κεντρώου Δημοκρατικού Κινήματος Φρανσουά Μπαϊρού χαρακτήρισε σήμερα "λάθος" τη χρήση της λέξης "σταυροφορία" κρίνοντας ότι "είναι επικίνδυνο να ασκείς πολιτική χωρίς να γνωρίζεις την Ιστορία και την νοοτροπία των ανθρώπων".

Τη λέξη "σταυροφορία" χρησιμοποίησε προχθές και ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά με την αρνητική της έννοια προκαλώντας την έντονη κριτική των λόγων του από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ.

Και ο Μουάμαρ Καντάφι έχει χρησιμοποιήσει την ίδια λέξη. Την Κυριακή είπε ότι "δεν πρόκειται να αφήσει τις χώρες των σταυροφόρων να κατακτήσουν τη Λιβύη και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό της".
Keywords
Τυχαία Θέματα