Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας και η Οδύσσεια των συγγενών

Η είδηση είναι μακάβρια αλλά ενδεικτική της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες υπηρεσίες του δημοσίου να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους επειδή δεν βρίσκουν πρόθυμο προσωπικό να αναλάβει εργασία, την ίδια ώρα που κάποιοι αναζητούν εναγωνίως δουλειά.

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας με αποτέλεσμα να στέλνει τα "περιστατικά" που έχει στην Αθήνα και τη Λάρισα, στις άλλες ιατροδικαστικές
υπηρεσίες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η απίστευτη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία στους συγγενείς των νεκρών που υποβάλλονται σε επιπλέον έξοδα για τις μετακινήσεις των ανθρώπων τους στις άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

Το θέμα είχε θέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου, η οποία με ερώτηση της είχε καλέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να την ενημερώσει πόσα περιστατικά έχουν μεταφερθεί από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Λαμίας, στη Λάρισα ή την Αθήνα, πόσο κοστίζει στο δημόσιο η λειτουργία της και για ποιους λόγους δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της, τονίζοντας ότι εκτός από την ψυχική ταλαιπωρία, οι συγγενείς των νεκρών πληρώνουν από 500 έως 1000 ευρώ για τη μεταφορά των δικών τους ανθρώπων σε άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

Η απάντηση έφτασε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, με έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη ο οποίος ενημερώνει την κ. Αντωνίου ότι στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας, από το 2008 που άρχισε επίσημα να λειτουργεί, υπηρετεί μια Ιατροδικαστής και δύο διοικητικοί υπάλληλοι ενώ από το Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νεκροτόμος, το έργο του οποίου είναι καταλυτικό για τη λειτουργία μιας Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας. Ως τον Σεπτέμβριο του 2010 χρέη νεκροτόμου εκτελούσε υπάλληλος που είχε διατεθεί από το Νοσοκομείο Λαμίας. Το Δεκέμβριο του 2009, μετά από ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης διορίστηκε ως νεκροτόμος μια υπάλληλος που εκπαιδεύτηκε από την υπηρεσία αλλά δεν θέλει να αναλάβει έργο και έχει εκδηλώσει αδυναμία άσκησης των καθηκόντων της.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διαπιστώνοντας το πρόβλημα απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας για την διάθεση ή απόσπαση νεκροτόμου το οποίο δεν ικανοποιήθηκε και τώρα αναμένεται και η εξέταση ερωτήματος απόλυσης της υπαλλήλου που αρνείται να αναλάβει έργο, από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι από το 2008 που η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας άρχισε να λειτουργεί επίσημα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα 32 περιστατικά και στη Λάρισα 66 περιστατικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα