Η κρίση στη Φουκοσίμα προκαλεί μεταστροφή

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να έχουν πολλοί Βούλγαροι για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε, μετά την κρίση στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που διενέργησε η βουλγαρική εταιρία Alpha Research.

Η κοινή γνώμη στη Βουλγαρία φαίνεται να διχάζεται σχετικά με το πυρηνικό μέλλον της χώρας, αφού η δημοσκόπηση
έδειξε ότι το 51% (σε δείγμα 800 ατόμων) στηρίζει την προοπτική ανέγερσης νέων πυρηνικών μονάδων, ενώ το 45% τάσσεται κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Μπέλενε, μόλις το 24% εξακολουθεί να στηρίζει την ανέγερση δύο αντιδραστήρων, ενώ το 44% τάσσεται υπέρ της ανέγερσης ενός επιπρόσθετου αντιδραστήρα στον ήδη λειτουργούντα πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι. Υπάρχει δε ένα ποσοστό 32% που αντιτίθεται στην προοπτική γενικότερης κατασκευής νέων αντιδραστήρων.

Πριν από εννιά χρόνια, το 80% των Βούλγαρων πολιτών στήριζε το έργο στο Μπέλενε, υπενθυμίζει η Alpha Research, σύμφωνα με την οποία το γεγονός ότι ο νέος σταθμός θα ανεγερθεί σε μια επιστημονικά αποδεδειγμένη ενεργή περιοχή, καθώς και το υψηλό κόστος του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εναλλακτικές μορφές ενέργειες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, αποτελούν τα βασικά αίτια για τη μεταστροφή αυτή που παρατηρείται στη βουλγαρική κοινή γνώμη.
Keywords
Τυχαία Θέματα