Η Ομπρί λαμβάνει θέση για τις προεδρικές εκλογές

Η επικεφαλής των γάλλων σοσιαλιστών, Μαρτίν Ομπρί, άφησε να της ξεφύγει σήμερα μια μικρή φράση που υποδηλώνει ότι προετοιμάζεται να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2012, τη στιγμή μάλιστα που το κόμμα της ενέκρινε το πρόγραμμα του για την κρίσιμη αυτή εκλογή.

"Θα σας πω πότε θα είμαι υποψήφια", δήλωσε σήμερα η Μαρτίν Ομπρί σε έναν δημοσιογράφο που την ρωτούσε ποιο θα μπορούσε να είναι το κυρίαρχο θέμα της προεδρικής εκστρατείας.

Η Μαρτίν Ομπρί,
πρόσφατα είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υποβάλει υποψηφιότητα ως αντίπαλος του Ντομινίκ Στρος Καν, διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και φαβορί των δημοσκοπήσεων, ο οποίος εξακολουθεί να υπεκφεύγει σχετικά με τις προθέσεις του.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η ηττηθείσα συνυποψήφια του Νικολά Σαρκοζί το 2007, και ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην επικεφαλής των γάλλων Σοσιαλιστών, είναι προς το παρόν οι δύο βασικοί διεκδικητές του χρίσματος των Σοσιαλιστών, το οποίο θα κριθεί στις προκριματικές του προσεχούς Οκτωβρίου.

Η Μαρτίν Ομπρί, στη συνέχεια, θέλησε να διευκρινίσει ότι θα θέσει την υποψηφιότητά της στις προκριματικές των Σοσιαλιστών υπό όρους. "Δεν ήταν ένα ολίσθημα, δεν θα μου πάρετε λόγια για αυτό (...) είπα: θα σας το πω όταν θα είμαι υποψήφια, αν θα είμαι", δήλωσε, πιεζόμενη από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Οι γάλλοι σοσιαλιστές πραγματοποίησαν σύνοδο σήμερα στο Παρίσι για να εγκρίνουν το πρόγραμμά τους για αυτήν την προεδρική εκλογή.

Οι 30 προτάσεις για "αλλαγή" σχηματίζουν ένα πρόγραμμα με μάλλον αριστερό προσανατολισμό. Περιλαμβάνει κυρίως τη δημιουργία 300.000 "θέσεων εργασίας του μέλλοντος" για τους νέους στους τομείς της περιβαλλοντικής και κοινωνικής καινοτομίας, προβλέπει ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση και τη δημιουργία μιας δημόσιας τράπεζας για τις επενδύσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Το σοσιαλιστικό πρόγραμμα προβλέπει επίσης ότι η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να είναι στα 60 έτη. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ένα από τα εμβληματικά σχέδια του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το οποίο προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις το περασμένο φθινόπωρο, ανέβαζε την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 έτη.

Άλλη συμβολική πρόταση, οι Σοσιαλιστές θέλουν να περιορίσουν από 1 σε 20 το μέγιστο, το μισθολογικό χάσμα στις επιχειρήσεις με τη συμμετοχή του δημοσίου.

"Αυτό είναι το πρόγραμμα των σοσιαλιστών. Είναι ένα τεράστιο έργο δυόμισι ετών, είναι όλη η εργασία αυτή που βρίσκεται συμπυκνωμένη σε ένα νέο σχέδιο της κοινωνίας για τους Γάλλους", δήλωσε με ικανοποίηση η Ομπρί.

"Πρόκειται για σοβαρή εργασία. Βρήκα εκεί πολλές από τις προτάσεις μου", είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν έχει επικρίνει το πρόγραμμα αυτό σε μια κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο των βουλευτών του κόμματος της πλειοψηφίας UMP (δεξιά). "Αυτό είναι ένα πρόγραμμα εθνικής αναισθησίας, μια επιτομή κοινωνικής δημαγωγίας και μέτρα
Keywords
Τυχαία Θέματα