Πρόοδος στην υλοποίηση του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο μέσω Ελλάδας

Στο υψηλό επίπεδο των φιλικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην αντιφώνησή του κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, που του παρέθεσε το βράδυ στο Μπακού ο Αζέρος ομόλογός του, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε τις στενές σχέσεις των δυο χωρών από την αρχαιότητα, όπου «διαπιστώνονται επαφές, αλλά και πολιτιστικές επιρροές ανάμεσα στους λαούς μας. Ο Ηρόδοτος αναφέρεται
στην ιστορική Μηδία, ενώ η παράδοση θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να αποστέλλει θερμό μήνυμα φιλίας προς τον ηγεμόνα της Μηδίας, Ατροπάτη, μήνυμα που ο τελευταίος του ανταπέδωσε με ανάλογη θερμότητα.

Αιώνες αργότερα, ο μεγάλος Αζέρος ποιητής Nizami Ganjavi αφιέρωσε το τέταρτο έπος του, "Iskandarnama", στον Μέγα Αλέξανδρο, όπου τον παρουσιάζει ως ηγετική προσωπικότητα με διακεκριμένες στρατηγικές ικανότητες.

Οι επαφές των λαών μας συνεχίσθηκαν και κατά τους βυζαντινούς χρόνους».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη συνεχή άνοδο, που ακολουθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον επιχειρηματικό και εμπορικό τομέα.

«Αύριο, θα κηρύξουμε από κοινού την έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνο-Αζερικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου, που στοχεύει στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Συμμετέχουν πολλές και σημαντικές επιχειρήσεις από τις δύο χώρες. Ο στόχος είναι κοινός και θεωρώ ότι αξίζει στήριξης, ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Ειδικότερη αναφορά έκανε ο κ. Παπούλιας στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και στη δυναμική, που θα δώσουν οι συμφωνίες, οι οποίες υπογράφηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.

«Διαπιστώνω την πρόοδο που παρατηρείται στις συζητήσεις, που διεξάγονται και περιλαμβάνουν το συνολικό φάσμα της ενεργειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα δε την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος.

Στην προοπτική αυτή, ακριβώς, εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα η ΔΕΠΑ και η SOCAR. Προσδοκούμε ότι το Μνημόνιο αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην ενεργειακή συνεργασία μας.

Με τη Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών, η Ελλάδα, που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών του Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Έλληνας Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Συμφωνία Προστασίας του Περιβάλλοντος, που υπογράψαμε σήμερα, θα ενισχύσει την αμοιβαία συνεργασία στον τομέα της πρόληψης της ρύπανσης του περιβάλλοντος, καθώς και της προστασίας του, μέσα από κατάλληλα προγράμματα και δράσεις.

Στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την υπογραφή του Προγράμματος Διμερούς Πολιτιστικής Συνεργασίας για την τριετία 2011-2013. Παράλληλα, η διαπανεπιστημιακή συνεργασία, η
Keywords
Τυχαία Θέματα