Η Βοσνία πάει για βαθύτερη κρίση

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη Βαλεντίν Ίνζκο δήλωσε ότι οι πολίτες της χώρας είναι θύματα της πολιτικής στασιμότητας και ότι η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Βοσνία δεν θα εισέλθει σε βαθύτερη κρίση.

Ο κ. Ίνζκο σε συνεδρίαση της Επιτροπής για θέματα πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη στις Βρυξέλλες τόνισε ότι έξι μήνες μετά τις γενικές εκλογές
στη Βοσνία δεν υπάρχει προοπτική συγκρότησης κυβερνητικών δομών και υποστήριξε ότι σε πολλούς κρατικούς θεσμούς, κυρίως εκείνους που είναι αρμόδιοι για το κράτος δικαίου, ασκούνται πολιτικές πιέσεις.

Υπογραμμίζοντας ότι στη Βοσνία είναι αναγκαία λειτουργικά όργανα εξουσίας σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Ίνζκο είπε ότι η διαδικασία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλήρως σταματήσει και η οικονομία υφίσταται τις συνέπειες.

«Θα ήταν λανθασμένο να θεωρείται ότι τα πιο πρόσφατα γεγονότα στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και στη Σερβική Δημοκρατία είναι βραχυπρόθεσμο πρόβλημα. Εδώ και πέντε χρόνια οπισθοδρομούμε. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις τωρινές δυσκολίες, αλλά πρέπει με κριτική ματιά να δούμε τι πρέπει να κάνουμε με στόχο την παγίωση λειτουργικής και βιώσιμης δημοκρατίας σε μακροπρόθεσμη περίοδο», πρόσθεσε.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία εκτίμησε ότι η πρόοδος είναι εφικτή και χαιρέτισε το γεγονός ότι η ΕΕ καθόρισε ειδικά μέσα, ώστε με νέα ενισχυμένη παρουσία στη χώρα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά με στόχο την παροχή βοήθειας στους αρμόδιους παράγοντες στη Βοσνία να εξέλθουν από τη στασιμότητα και να προχωρήσουν σε πραγματικά βήματα στο άμεσο μέλλον.

«Χαιρετίζω θερμά τις προετοιμασίες για την ενίσχυση της παρουσίας και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Ίνζκο τονίζοντας ότι θα παράσχει πλήρη στήριξη στο μελλοντικό νέο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ένωσης στη Βοσνία.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τα σχέδια, για τα οποία υπήρξε συμφωνία των κρατών - μελών της ΕΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι η διατήρηση της παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eufor) αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο στην εφαρμογή της ειρήνης στη χώρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα