Ιδιαίτερα αρνητικό το τελευταίο τρίμηνο

Ιδιαίτερα αρνητικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το τελευταίο τρίμηνο του 2010 για τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών, που ήρθε να ολοκληρώσει την εικόνα μια ήδη πολύ κακής χρονιάς και οδήγησε σε πρωτοφανείς ετήσιες ζημιές ύψους 3,3 δισ. ευρώ για το σύνολο των εισηγμένων, όπως επισημαίνει η Attica Bank σε σχετική ανάλυση.

Βάσει των στοιχείων που επεξεργάστηκε η Διεύθυνση Κεφαλαιαγορών και Επενδυτικής Τραπεζικής της Attica Bank,
αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε και στον αριθμό των ζημιογόνων εταιρειών με 157 από τις 255 εισηγμένες στην κύρια αγορά του ΧΑ που δημοσίευσαν οικονομικές καταστάσεις να εμφανίζουν ζημιές (ποσοστό 61,6%) και μόλις 98 (ποσοστό 38,4%) να καταγράφουν κέρδη.

Τα συνολικά κέρδη των 98 κερδοφόρων εταιρειών ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ ενώ το ύψος των συνολικών ζημιών για τις 157 ζημιογόνες ξεπερνά ελαφρά τα 7 δισ. ευρώ. Το σύνολο σχεδόν των ζημιών θα μπορούσε να χρεωθεί σε δύο εταιρείες (MIG και ALAPIS) που εμφάνισαν τεράστιες ζημιές συνολικού ύψους 2,9 δις ευρώ.

Όμως ακόμα και αν αυτός ο παράγοντας ληφθεί υπόψη η συνολική αρνητική εικόνα με πάνω από 6 στις 10 εισηγμένες να καταγράφουν ζημιές το 2010 δεν αλλάζει. Ο συνολικός τζίρος των εισηγμένων εμφανίζει αύξηση 2,45 % σε σχέση με το 2009 έχοντας όμως σαφέστατα επηρεαστεί από την αύξηση των φόρων που ενσωματώθηκαν στις τιμές των προϊόντων και των ειδικών φόρων στα καύσιμα που οδήγησαν σε μεγάλες ανατιμήσεις.

Οι εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν οι μόνες που εμφανίστηκαν σχετικά ανθεκτικές μέσα σε ένα δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον που θα εμφάνιζαν 2,2 δισ. ευρώ κέρδη εξαιρώντας τις MIG και ALAPIS (ζημιές 700 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των 2 προαναφερθέντων εταιρειών).

Παραδοσιακά η μεγάλη κεφαλαιοποίηση σημείωνε τα καλύτερα αποτελέσματα και γίνεται άμεσα αντιληπτό το πόσο αρνητική ήταν η χρήση του 2010 και για τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2009 οι εταιρείες της κατηγορίας αυτής σημείωσαν συνολικά κέρδη 4,7 δισ. ευρώ.

Βασικότεροι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για το 2010 ήταν η αύξηση του κόστους χρήματος, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η παγκόσμια κρίση και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η μείωση της ζήτησης και η έντονα αρνητική ψυχολογία σχετικά με την μελλοντική πορεία τόσο της οικονομίας όσο και της αγοραστικής δυνατότητας του κάθε νοικοκυριού που δημιούργησε η ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ και η εφαρμογή των μέτρων του «μνημονίου», οδήγησαν σε συνδυασμό με τον μεγάλο περιορισμό των δημοσίων επενδύσεων σε ζημιογόνα αποτελέσματα τις περισσότερες εταιρείες και σε σημαντικές απομειώσεις συμμετοχών για πολλές ακόμα.

Ακόμα το αρνητικό συνολικό οικονομικό περιβάλλον οδήγησε τους τραπεζικούς ομίλους σε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς δανειακές απαιτήσεις. Δεν πρέπει ακόμα να διαφύγει της προσοχής μας η προσπάθεια περιορισμού του φορολογητέου εισοδήμ
Keywords
Τυχαία Θέματα