Και στην Ιταλία κυβέρνηση συνεργασίας

Το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συζητά το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι, καθώς και την επιλογή των πρόωρων εκλογών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φαμπρίτσιο Τσικίτο.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση. Είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας
κάνει λόγο για τη στήριξη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λύση που μέχρι σήμερα απέρριπτε.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο διόρισε χθες τον Μάριο Μόντι ισόβιο γερουσιαστή, σε μία κίνηση που ερμηνεύθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως ένδειξη ότι προτίθεται να δώσει στον οικονομολόγο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αμέσως μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Συγχαρητήρια επιστολή έστειλε εξάλλου ο Μπερλουσκόνι στο Μόντι. «Σας υποβάλλω τα συγχαρητήριά μου και αυτά της κυβέρνησης για το διορισμό σας ως ισόβιου γερουσιαστή, απόδειξη της πολύ μεγάλης επιστημονικής και κοινωνικής αξίας σας, και σας εύχομαι να έχετε μια καρποφόρα θητεία προς το συμφέρον της χώρας», αναφέρει στην επιστολή.

Λαγκάρντ: Να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο σε Ελλάδα και Ιταλία

Αποσαφήνιση της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία και στην Ελλάδα ζήτησε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε ανήσυχη για την κατάσταση στην Ιταλία και τόνισε ότι η έλλειψη πολιτικής σαφήνειας στη χώρα προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιφορτίσθηκε με μία κρίσιμης σημασίας αποστολή και οφείλει να θέσει τις γνώσεις και την τεχνογνωσία του στην υπηρεσία μιας «δημοσιονομικής επιτήρησης της Ιταλίας» ανά τρίμηνο, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Διεθνής ανησυχία

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε χθες την Ιταλία να συνεχίσει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά τη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την παραίτηση του Μπερλουσκόνι.

«Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου στην Ιταλία να προχωρήσουν αποφασιστικά οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και επίσης οι διαρθρωτικές αλλαγές... Η Ιταλία έχει ανάγκη από ανάπτυξη», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών, επιφορτισμένη με τις Διεθνές Σχέσεις Λάελ Μπρέιναρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έχει προειδοποιήσει ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να υποστεί ένα ισχυρό σοκ αντίστοιχο με εκείνο που προήλθε από την πτώχευση της Lehman Brothers εάν η κρίση χρέους της ευρωζώνης πλήξει πρώτου μεγέθους ευρωπαϊκές χώρες , όπως η Ιταλία.

«Οποιαδήποτε μετάδοση αυτού που συμβαίνει στην Ευρώπη, θα έπληττε πρώτα το τραπεζικό σύστημα», όπως συνέβη το 2008, δήλωσε ο Στίβεν Χες, αναλυτής επιφορτισμένος με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, το Π
Keywords
Τυχαία Θέματα