Τον Μάριο Μόντι όρισε ισόβιο γερουσιαστή ο Ναπολιτάνο

Τον οικονομολόγο και πρώην ευρωπαίο επίτροπο, Μάριο Μόντι, όρισε ισόβιο γερουσιαστή ο ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση έχει ως στόχο να διευκολύνει μια πιθανή επιλογή του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι για τη θέση του πρωθυπουργού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, μόλις παραιτηθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Ο καθηγητής Μόντι τίμησε την πατρίδα, με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα στον κοινωνικό και επιστημονικό τομέα» ανέφερε ο Τζότζιο Ναπολιτάνο σε επίσημο ανακοινωθέν του.
Νωρίτερα, ο
ιταλός πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παραιτηθεί και τόνισε ότι ο νόμος οικονομικής σταθερότητας – με τα μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες – θα έχει εγκριθεί σε λίγες ημέρες και μία νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί σύντομα, αλλιώς το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές.

Ο καβαλιέρε, ο οποίος έχει ταχθεί κατά κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, έδωσε τη δέσμευση στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας ότι θα παραιτηθεί, έχοντας χάσει πλέον την πολύτιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά την παραίτηση Μπερλουσκόνι σκοπεύει να ξεκινήσει έναν ευρύ κύκλο διαβουλεύσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Δεν είναι σαφές εάν ο Ναπολιτάνο θα ήθελε να υποβάλει την Ιταλία σε εκλογές σύντομα, δεδομένης της ανάγκης να καθησυχαστούν οι αγορές.

Κ. Λαγκάρντ: «Η απουσία πολιτικής σαφήνειας στην Ιταλία τροφοδοτεί την αβεβαιότητα στις αγορές»

Αυτό δήλωσε από το Πεκίνο όπου βρίσκεται η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που κορυφώνεται η κερδοσκοπική επίθεση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και όγδοη στον κόσμο.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν εκτροχιασθεί, ενώ υπό πίεση παραμένει και το ευρώ, καθώς η Ιταλία είναι «πολύ μεγάλη για να διασωθεί» όπως επίσης και «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει».
Keywords
Τυχαία Θέματα