Καθυστερεί η διαπραγμάτευση για το "Γύρο της Ντόχα"

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο γάλλος Πασκάλ Λαμί, απηύθυνε έκκληση στα 153 μέλη του Οργανισμού να κάνουν άμεσα "εποικοδομητικό διάλογο", ώστε να προοδεύσει ο λεγόμενος Γύρος της Ντόχα, που είχε στόχο τη "φιλελευθεροποίηση" των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.

"Ας ακούσουμε ο ένας τον άλλον. . . μ' έναν τρόπο εποικοδομητικό, για τον δρόμο που απομένει να διανυθεί", τόνισε στην έκκληση ο κ. Λαμί.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ εκτίμησε ότι ο "Γύρος της Ντόχα (...)
υπάρχουν πιθανότητες να αποτύχει τελικά", στην περίπτωση μη άμεσης επίτευξης περισσότερων του ενός συμβιβασμών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των μελών του ΠΟΕ.

"Όλοι μας έχουμε επίγνωση των σοβαρών επιπτώσεων από το παρόν αδιέξοδο" όσον αφορά τις συνομιλίες, "που καρκινοβατούν μετά το 2001", είπε.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τον κ. Λαμί, έχει επιτευχθεί έως τώρα σε ποσοστό 80%, όμως μέλη του ΠΟΕ συνεχίζουν να διαφωνούν για τις μειώσεις δασμών στη Γεωργία, ενώ εκδηλώνονται επίσης διενέξεις και για τους δασμούς σε διάφορα βιομηχανικά προϊόντα.

Η Ουάσινγκτον, που διατείνεται ότι συμβιβάστηκε στο αγροτικό σκέλος των πολυμερών διαβουλεύσεων, εύχεται κράτη που χαρακτηρίζονται αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία να συμβιβαστούν περισσότερο στο σκέλος που αφορά ορισμένου τύπου βιομηχανικές δραστηριότητες.

Πεκίνο, Μπραζίλια και Νέο Δελχί υπεραμύνονται, από κοινού, τού καθεστώτος "της αναπτυσσόμενης οικονομίας".

Προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα, προβλέπονται διαδοχικές συναντήσεις στο επίπεδο των υπουργών Εμπορίου γεωγραφικών περιοχών όπως η Νοτιοανατολική Ασία (Asean), Ασίας και Ειρηνικού (Apec), όπως και στο επίπεδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Υπάρχει ακόμα η Γενική Συνέλευση των 153 μελών του ΠΟΕ --μετά την 31η Μαΐου.
Keywords
Τυχαία Θέματα