Κ.Λαγκάρντ: «Οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί και δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις»

Με συστάσεις προς την Αθήνα για την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνόδευσε η Κριστίν Λαγκάρντ την απόφαση του δ.σ. του ΔΝΤ να εγκρίνει το δάνειο ύψους 28 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της νέας στήριξης της Ελλάδας.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι «οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί και δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις»,
υπογραμμίζοντας ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του, παράλληλα με την ευρεία υποστήριξή του από τον κόσμο και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, «είναι κρίσιμες παράμετροι για την επιτυχία».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σημαντικές, με ένα μεγάλο κενό ανταγωνιστικότητας, υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους και ένα μη κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα».

Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές, παραμένοντας στην Ευρωζώνη». «Η επιτυχής διαδικασία ανταλλαγής του χρέους, η ελάφρυνση του χρέους και η μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, καθώς και η δέσμευση των μεγάλων ελληνικών πολιτικών κομμάτων στους στόχους του προγράμματος, παρέχουν σημαντικές πολιτικές διαβεβαιώσεις για το νέο πρόγραμμα», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πως η Αθήνα έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή ευρείας κλίμακας επώδυνων μέτρων, τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης».

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι «προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι «τολμηρά μέτρα για την αγορά εργασίας θα παίξουν κρίσιμο ρόλο» και «θα συμπληρωθούν από μέτρα για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών προϊόντων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων».

Ακολούθως, σημείωσε ότι «μια σημαντική περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτητη για να θέσει το χρέος σε διατηρήσιμη καθοδική τροχιά. «Η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 θα απαιτήσει δύσκολες πολιτικές και περικοπές στις κρατικές δαπάνες, καθώς και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», σημείωσε.

Τόμσεν: Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πολ Τόμσεν και ο Μαρκ Φλάναγκαν ζήτησαν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, «μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή» και «πιστή εφαρμογή του προγράμματος» από την Ελλάδα.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως καταγράφονται και στην έκθεση της «Αποστολής» του Ταμείου, ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε την ανάγκη περιορισμού των δημοσίων δαπανών, αφού όπως είπε, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους.

Οι κ.κ. Τόμσεν και Φλάναγκαν υποστήριξαν επίσης ότι απαιτούνται «
Keywords
Τυχαία Θέματα