Λουτρό αίματος στη Συρία

Δίκτυο ακτιβιστών ανέφερε ότι μόνο χθες έχασαν τη ζωή τους 110 άτομα, στη διάρκεια επιθέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη Χομς της Συρίας.
Συνολικά υπολογίζεται ότι 137 άτομα σκοτώθηκαν χθες στη Συρία. Ο Όμαρ Χόμσι, ένας ακτιβιστής στη Χομς, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι: «Καθώς έπεφτε η νύχτα οι βομβαρδισμοί κόπασαν. Αλλά οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν ό,τι κινείται, ακόμα και γάτες».

Ο στρατός έχει στόχο κυρίως την συνοικία Μπάμπα Αμρ στη Χομς, η
οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο εξεγερμένων, αναφέρουν ακτιβιστές.

Ο Όμαρ Χόμσι είπε ότι τα περισσότερα από τα πτώματα ήταν καμένα «πέραν πάσης δυνατότητας να αναγνωριστούν». Πρόσθεσε ότι ο στρατός χρησιμοποιεί εκτοξευτές ρουκετών και βόμβες φωσφόρου.

Πολλές απώλειες αναφέρθηκαν και στα προάστια της πρωτεύουσας ή σε περιοχές κοντά στην Δαμασκό.

Την Πέμπτη, η Human Rights Watch εκτίμησε ότι από την 3η Φεβρουαρίου οι επιθέσεις στη Χομς έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 300 ανθρώπους.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, περιέγραψε τις επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες ως «εξωφρενική αιματοχυσία».

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σύσταση μιας ομάδας «φίλων της Συρίας», όπου θα συμμετέχουν διάφορες χώρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα της εγγύς Ανατολής, Τζέφρι Φέλτμαν, έχει σταλεί σε Μαρόκο, Γαλλία και Μπαχρέιν, προκειμένου να συζητήσει την πιθανότητα της δημιουργίας της ομάδας και την εντολή που αυτή θα έχει.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, κάλεσε τη Ρωσία «να αναγνωρίσει την πραγματικότητα της κατάστασης στο έδαφος».

Από την πλευρά της, η Γερμανία καλωσόρισε την πιθανότητα της επιστροφής της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία.

Η επανέναρξη της αποστολής «θα υπηρετήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα» δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.

Η αποστολή «θα αποτελούσε ξεκάθαρο σήμα από τη διεθνή κοινότητα στο καθεστώς Άσαντ», όπως και ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Η Βρετανία δεν προτίθεται να προμηθεύσει όπλα στη συριακή αντιπολίτευση, δήλωσε την Πέμπτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος ζήτησε και πάλι από τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ να εγκαταλείψει «αμέσως» την εξουσία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμπλέκεται σ' αυτό Και ασφαλώς δεν σχεδιάζουμε να εμπλακούμε» δήλωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, σχετικά με μια πιθανή παράδοση όπλων στη συριακή αντιπολίτευση.

«Εντείνουμε τις επαφές μας με τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως έξω από τη Συρία» δήλωσε.

«Υποστηρίζουμε, επίσης, όλο και περισσότερες οργανώσεις, προκειμένου να παρέχουμε τροφή και ιατρικό υλικό στα πρόσωπα που πλήττονται περισσότερο απ' αυτή την κατάσταση» πρόσθεσε.

«Το Ηνωμένο Βασίλε
Keywords
Τυχαία Θέματα