Με αντίπαλο την ύφεση και την ανεργία

Με µεγαλύτερο εχθρό την ύφεση που αναµένεται το 2012 να ξεπεράσει το 4% αν δεν ληφθούν µέτρα «ανάνηψης» της οικονοµίας και την ανεργία που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις αφού µέσα στο καλοκαίρι ο αριθµός των ανέργων έφθασε στις 907.000 (ποσοστό 18,2%) και µέχρι τα Χριστούγεννα προβλέπεται να ξεπεράσει το 1.000.000, η κυβέρνηση Παπαδήµου καλείται την ερχόµενη εβδοµάδα να κλείσει τον προϋπολογισµό του 2012 που θα αποτελέσει
πλέον και τη βάση του νέου προγράµµατος (µνηµονίου) εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Μετά την πολιτική θύελλα των τελευταίων εβδοµάδων τα στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, καταβεβληµένα, συνεχίζουν την προσπάθεια κατάρτισης του νέου προϋπολογισµού, διαπιστώνοντας όµως ότι ηµέρα µε την ηµέρα οι οικονοµικοί δείκτες επιδεινώνονται. Η οικονοµική δυσπραγία και η παράλυση του κρατικού µηχανισµού οδήγησαν στην κατάρρευση των εσόδων, το ρεκόρ ανεργίας δηµιουργεί νέες ανάγκες για την οικονοµική στήριξη του ΙΚΑ και του ΟΑΕ∆, ενώ ο µοναδικός τοµέας που φαίνεται να κλείνει εντός των στόχων το έτος είναι οι ∆ΕΚΟ, όπου µειώθηκαν δραµατικά οι αποδοχές των εργαζοµένων και ο αριθµός του προσωπικού.

Ανατροπή όλων των προβλέψεων

Οπως σηµειώνουν κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονοµικών, οι αβεβαιότητες στον υπό κατάρτιση προϋπολογισµό είναι τεράστιες:

1. Η συρρίκνωση της οικονοµίας. Οι προβλέψεις ήδη έχουν ανατραπεί. Παρά τις τελευταίες εκτιµήσεις (του Σεπτεµβρίου) της τρόικας ότι το 2012 η οικονοµία θα συρρικνωθεί κατά 2,5%, µετά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2011, οι τεχνοκράτες εκτιµούν ότι το 2012 η οικονοµία θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 4% δεδοµένου ότι έχει καταρρεύσει το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων και το ∆ηµόσιο έχει προχωρήσει σε στάση πληρωµών στο εσωτερικό. Προς τούτο το ∆ΝΤ ζήτησε στο νέο πακέτο βοήθειας να υπάρχει πρόβλεψη για την εξόφληση των οφειλών του ∆ηµοσίου ύψους 6 δισ. ευρώ σε ιδιώτες.

2. Η εξέλιξη της ανεργίας. Μετά τη δραµατική επιδείνωση της κατάστασης τον Αύγουστο, όταν ο σχετικός δείκτης έφθασε στο 18,2% και το ποσοστό ανεργίας των νέων στο 43%(!), υπάρχουν φόβοι για νέα έκρηξη τους χειµερινούς µήνες. Η εξέλιξη αυτή – πέρα από το τεράστιο κοινωνικό πρόβληµα που δηµιουργεί – έχει σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα του ∆ηµοσίου και των Ταµείων που θα χρειασθούν και νέες ενισχύσεις.

3. Οι απώλειες των Ταµείων από το «κούρεµα» των οµολόγων που υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ για το 2012. Προκειµένου να καλυφθούν οι άµεσες απώλειες από τη µη καταβολή τόκων και οι αρνητικές συνέπειες στα έσοδα από την αύξηση της ανεργίας, η τρόικα ζήτησε να εγγραφεί στον προϋπολογισµό κονδύλι ύψους δύο δισ. ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες που θεωρεί – µε βεβαιότητα – ότι θα δηµιουργηθούν στη διάρκεια του χρόνου.

4. Η αβεβαιότητα του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων, το οποίο εφέτος µε δυσκολία θα φθάσει τα 4 δισ. ευρώ καθώς από την προηγούµενη κυβέρνηση είχε επιλεγεί η πολιτική περικοπής των δαπανών του Π∆Ε προκειµένου να συγκρατηθεί το έλλειµµα. Για το 2012 οι προβλέψ
Keywords
Τυχαία Θέματα