Με ένταση η συζήτηση στη βουλή

Σε κλίμα μεγάλης έντασης, άρχισε το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της νέας δανειακής σύμβασης.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την ορκομωσία των τριών νέων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Έτσι, οι κ.κ. Χρήστος Γκόγκας, Μαρία Κλαυδιανού και Αννα Βαγενά καταλαμβάνουν τις αντίστοιχες έδρες των συναδέλφων τους που παραιτήθηκαν από το βουλευτικό τους αξίωμα, Παύλου Στασινού (Αρτας), Δημήτρη Βαρβαρίγου
(Ζακύνθου) και Πέμυς Ζούνη (Α΄Αθήνας).
Στη συνέχεια απορρίφθηκε, με ψηφοφορία δια εγέρσεως των παρόντων βουλευτών, το αίτημα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια εκ μέρους του εισηγητή της πρότασης Δ. Παπαδημούλη. Την πρόταση υποστήριξαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, απέρριψαν τις αιτιάσεις ενάντια στην διαδικασία του κατεπείγοντος, εκτιμώντας πως, παρά τον ελάχιστο χρόνο που μεσολάβησε από την κατάθεση του νομοσχεδίου την Παρασκευή μέχρι σήμερα, τα κομματικά επιτελεία είχαν την δυνατότητα να διαμορφώσουν άποψη για το περιεχόμενό του.

Το νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντας και θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια.

Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν τρία άρθρα: Το PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σφοδρή αντιπαράθεση Ευ. Βενιζέλου με ΛΑΟΣ και Αριστερά

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απέρριψε την πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη να χρησιμοποιηθεί και η αυριανή ημέρα για την τοποθέτηση όλων των βουλευτών επί της συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως «όταν ένα ζήτημα αφορά τη ύπαρξη του τόπου, δεν περιμένουν οι βουλευτές να ενημερωθούν μετά την τυπική κατάθεση του νομοσχεδίου... Σήμερα τα μεσάνυχτα, πριν ανοίξουν οι αγορές, πρέπει να στείλει η Βουλή το μήνυμα πως το έθνος θέλει και μπορεί, πως θα διαλέξει το κακό για να αποφύγει το χειρότερο».

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε πως «την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, πρέπει να διαπιστώσουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων: Πρώτη προϋπόθεση, είναι η Βουλή, με μια πλειοψηφία που θα εξασφαλίζει και μετεκλογική προοπτική, να εγκρίνει την συμφωνία και τις συμβάσεις που προσαρτώνται. Αυτό πρέπει να έχει γίνει μέχρι σήμερα το βράδυ, προκειμένου να ξημερώσει η Δευτέρα με τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές αγορές να έχουν λάβει το μήνυμα ότι η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να επιβιώσει».

«Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί το PSI μέχρι τις 14 Μαρτίου, η χώρα θα έχει χρεοκοπήσει», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Οι θέσεις του υπουργού Οικονομικών, δεν συνάντησαν την συμφωνία του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑΟΣ, αλλά και των περισσοτέρων ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι αποκλείονται (εκτός από δύο), από τον περαιτέρω κοινοβουλευτικό διάλογο.

«Με αυτή τη διαδικασία, στέλνουμε ένα κα
Keywords
Τυχαία Θέματα