Μόνο μείωση του ΦΠΑ με πιστωτικές κάρτες

Μόνο τη μείωση-bonus του ΦΠΑ για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, εφόσον αποδειχθεί ότι θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και με λιγότερη προθυμία τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, δέχεται να συζητήσει η τρόικα, η οποία ταυτόχρονα επιμένει στην υλοποίηση όλων των σκληρών φορολογικών μέτρων για αύξηση της επιβάρυνσης σε εισοδήματα και ακίνητα που έχουν σκιαγραφηθεί
με το νέο μνημόνιο.

Η εμμονή των ξένων ελεγκτών στη δρομολόγηση των συγκεκριμένων μέτρων, εντός της προεκλογικής περιόδου, προκαλεί νευρική κρίση στα κόμματα της συγκυβέρνησης, προκαλώντας ήδη την αποχώρηση της Ν.Δ. από το διάλογο για την πολλοστή αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Ο διάλογος για το εθνικό φορολογικό σύστημα πρόκειται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδας -με ένα μήνα καθυστέρηση από την προθεσμία που έθεσε το μνημόνιο- και θα καταλήξει στη σύνταξη νομοσχεδίου το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο.

Από το διάλογο αποχώρησε η Ν.Δ., με αφορμή την ένταξη στα τεκμήρια των αυθαιρέτων χώρων των ακινήτων (πατάρια, υπόγεια και σοφίτες) που νομιμοποιήθηκαν. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών πως «με όχημα τα ακίνητα, επιβάλλει ένα νέο χαράτσι, με το οποίο η Ν.Δ. διαφωνεί» και προσθέτει πως «η απόφαση αυτή, που ελήφθη εν αγνοία μας -η τελευταία που πήρε ο κ. Βενιζέλος πριν εγκαταλείψει το υπουργείο- ναρκοθετεί το διάλογο για ένα νέο φορολογικό σύστημα». Ανακοινώνει επίσης πως η Ν.Δ. πλέον αποχωρεί από το διάλογο, «τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει μετατρέψει σε απόπειρα εμπαιγμού, καθώς έως σήμερα δεν έχει καταθέσει καμία απολύτως πρόταση, διάλογο που δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε».

Δεδομένου ότι ο διάλογος για τις αλλαγές στη φορολογία θα πραγματοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο, το πλαίσιό του θα είναι εντελώς διαφορετικό με τα μέτρα που θα ληφθούν μετά τις εκλογές.

Τρόικα: Ισχύουν όσα έχουμε συνυπογράψει

Η τρόικα δεν διαφωνεί επί της αρχής για την παροχή bonus σε όσους πραγματοποιούν αγορές με πιστωτικές κάρτες, αλλά απορρίπτει φορολογικές ελαφρύνσεις που είχαν προδιαγράψει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. στις πρώτες διερευνητικές διαδικασίες του εθνικού διαλόγου.

Η χρήση των πιστωτικών καρτών όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες με προηγμένα φορολογικά συστήματα, διευκολύνει την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς όλες οι συναλλαγές καταγράφονται και διασταυρώνονται και είναι εύκολο να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό συζητεί τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% κατά μία έως τρεις μονάδες, σε όσους αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες με τη χρήση πιστωτικών καρτών, που θα αποτελέσει κίνητρο για τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα» και να συμβάλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Προκειμένου να διασφαλιστεί 100% η απόδοση του ΦΠΑ, υπάρχει και η σκέψη για άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ, ταυτόχρονα με την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Για να εφαρμοστεί όμως το συγκεκριμένο σχέδιο απαιτείται ηλεκτρονική υποδομή, αφε
Keywords
Τυχαία Θέματα