Ο South Stream θα ολοκληρωθεί το 2015

Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοπραξίας του έργου, Μαρσέλ Κράμερ, στο Βελιγράδι, στη διάρκεια της παρουσίασης του έργου. Ο κ. Κράμερ υπογράμμισε ότι, η μελέτη βιωσιμότητας του έργου του αγωγού θα εκπονηθεί μέχρι τον Αύγουστο και μέχρι τότε, θα γνωστοποιηθεί η ακριβής διαδρομή του αγωγού.

Ο ίδιος τόνισε ότι, η κατασκευή του αγωγού θα πραγματοποιείται παράλληλα, σε όλες τις χώρες που "διατρέχει" η διαδρομή του.

Η Σερβία θα λαμβάνει 15 δισεκατομμύρια κυβικά
μέτρα φυσικού αερίου μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 και αυτή η ποσότητα θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2020, πρόσθεσε.

Ο αγωγός South Stream θα "εισέλθει" στο σερβικό έδαφος, σε σημείο κοντά στο Ζάγιετσαρ (ανατολική Σερβία) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το σημείο εξόδου προς την Ουγγαρία, το οποίο δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, καθώς, προς το παρόν, εξετάζονται δύο εναλλακτικές επιλογές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης του έργου της Gazprom, Λεονίντ Τσουγκούνοφ σημείωσε ότι το έργο θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2015 και η ποσότητα του αερίου (που θα μεταφέρεται) θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2019, όταν αναμένεται ότι θα «αγγίξει» τα 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.

Η Σερβία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού στις 24 Δεκεμβρίου 2008 στη Μόσχα. Η συμφωνία φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και του γενικού διευθυντή της σερβικής εταιρείας διακίνησης φυσικού αερίου, Srbijagas, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς.

Εξάλλου, οι δύο χώρες συνήψαν ενεργειακή συμφωνία, η οποία περιελάμβανε την πώληση του 51% της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS στη ρωσική πλευρά έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ και την κατασκευή υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ.

Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream σχεδιάζεται ώστε να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Αυστρία. Το κόστος του αγωγού εκτιμάται στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα