Ο ντ'Εσκότο θα εκπροσωπεί τη Νικαράγουα στον ΟΗΕ

Η προεδρία της Νικαράγουας όρισε χθες Παρασκευή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μιγκέλ ντ' Εσκότο αναπληρωτή πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ, τρεις ημέρες μετά την πρώιμη ανακοίνωση ότι θα εκπροσωπεί το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Αυτός ο πρώτος διορισμός του ντ' Εσκότο παρέμεινε νεκρό γράμμα, καθώς ο ΟΗΕ δεν έλαβε καμία επίσημη
ανακοίνωση από την Τρίπολη για το θέμα, όπως δήλωσε χθες Παρασκευή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Η έδρα της Λιβύης στον ΟΗΕ είναι κενή μετά την αποστασία του Αμπντουλραχμάν Σαλγάμ, ο οποίος κατήγγειλε τον συνταγματάρχη Καντάφι για την καταστολή της εξέγερσης στη χώρα του.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας δημοσίευσε χθες μία ανακοίνωση για να ενημερώσει "το λαό της Νικαράγουας και τη διεθνή κοινότητα ότι διόρισε τον πατέρα Μιγκέλ ντ' Εσκότο Μπρόκμαν αναπληρωτή πρεσβευτή στον ΟΗΕ".

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε νέες επικρίσεις, κυρίως από την πλευρά του Βίκτορ Τινόκο, που ήταν υφυπουργός Εξωτερικών του ντ' Εσκότο στη δεκαετία του 1980.

"Στόχος είναι να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τον Καντάφι", δήλωσε.

"Ο (πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ) Ορτέγκα ξεπληρώνει ένα προσωπικό χρέος στον Καντάφι. Ο Ορτέγκα έχει δηλώσει δημοσίως ότι ο Καντάφι του έχει δώσει χρήματα για προσωπικούς λόγους και όχι για τη χώρα", υπογράμμισε ο Τινόκο.

Ο Ορτέγκα είναι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Καντάφι. Τον προηγούμενο μήνα, στην αρχή της κρίσης στη Λιβύη, είχε διαβεβαιώσει ότι ο λίβυος ηγέτης "δίνει μία μεγάλη μάχη", μία εβδομάδα μετά την ακύρωση ενός δανείου 200 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε δώσει η χώρα του στη Λιβύη.

Πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ντ' Εσκότο, 78 ετών, ήταν υπουργός Εξωτερικών στην υπό τον Ορτέγκα κυβέρνηση των Σαντινίστας που κυβέρνησε τη Νικαράγουα από το 1979 ως το 1990. Κατά την περίοδο αυτή η νικαραγουανή κυβένρηση διεξήγαγε ένοπλο αγώνα εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ αντικυβερνητικών ανταρτών Κόντρας. Ο Ντ' Εσκότο είχε κάποτε αποκαλέσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν "χασάπη του λαού μου". Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες και είχε χριστεί ρωμαιοκαθολικός ιερέας.
Keywords
Τυχαία Θέματα