Ο ΟΗΕ καταγγέλει τη δολοφονία αμάχων

Οι κυβερνήσεις που βάζουν στο στόχαστρό τους άμαχους παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τόνισαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφερόμενοι στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ευθύνη των κυβερνήσεων να προστατεύουν τους αμάχους, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα ποσοστά των επιθέσεων εναντίον αμάχων έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στη Λιβύη,
τη Συρία, την Υεμένη, το Μπαχρέιν, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Σρι Λάνκα.

Η Βάλερι Έιμος, συντονίστρια της παροχής έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, επεσήμανε ότι η αρχική αποτυχία να γίνεται σεβαστός ο νόμος "είναι σχεδόν πάντα προάγγελος επιπλέον βίας, δυστυχίας και πόνου για τους αμάχους, καθώς και εκτεταμένης μετακίνησης πληθυσμού μέσα κι έξω από τα σύνορα".

"Στη Συρία η ανάπτυξη αρμάτων μάχης και οι αναφορές για τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών είναι ανησυχητική", πρόσθεσε.

Η Έιμος ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Μιζουράτα της Λιβύης να κηρύξουν προσωρινή κατάπαυση πυρός ώστε να μπορέσει να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους που βρίσκονται στη ζώνη πυρός.

Κατήγγειλε εξάλλου τις επιθέσεις εναντίον ασθενοφόρων που μετέφεραν τραυματίες και το βομβαρδισμό, αλλά και τη ρίψη ναρκών στο λιμάνι της Μιζουράτας, το οποίο χρησιμοποιούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και από το οποίο αναχωρούν πρόσφυγες.

Εξαιτίας των συγκρούσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού 150.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και περισσότεροι από 170.000 αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε διπλανές χώρες.

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι επεσήμανε από τη μεριά της ότι οι κυβερνήσεις της Συρίας, της Λιβύης και της Σρι Λάνκα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχουν ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

Η Πιλάι δήλωσε ότι το γραφείο της θα στείλει μία ομάδα για να ερευνήσει τις πιθανές παραβιάσεις στη Συρία, αλλά και στη Λιβύη.

Ο Αλέν λε Ρουά, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις κάλεσε τις κυβερνήσεις στις χώρες των οποίων υπάρχουν αποστολές του οργανισμού να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων μετά το πέρας των συγκρούσεων.

"Οι επιχειρήσεις του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων διεξάγονται πολύ συχνά σε εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, σε πολλές περιπτώσεις σε ιδιαίτερα περίπλοκες πολιτικές καταστάσεις", δήλωσε ο λε Ρουά.
Keywords
Τυχαία Θέματα