Οι εκλογές γίνονται για να ψηφίσει ο λαός Κυβέρνηση, όχι για να ψηφίσει Αντιπολίτευση

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να καλημερίσουμε τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τον κ. Δημήτρη Ρέππα. Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας σας, Ερ: θέτοντας ένα ερώτημα που φαντάζομαι θα έπρεπε να είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης σε αυτές τις εκλογές. Έχετε την αίσθηση ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει πλήρως συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στην κοινωνία;

Θέλω να πω, ακόμη και χτες ζήσαμε ένα περιστατικό αποδοκιμασίας ενός μεγάλου τραγουδιστή με πολύ μεγάλη διαδρομή, του Γιώργου Νταλάρα,
σε μια συναυλία που έδωσε δωρεάν για να υποστηρίξει τους κατοίκους, διότι προφανώς οι απόψεις που έχει εκφράσει υπέρ του Μνημονίου τον τελευταίο καιρό, ερεθίζουν εκείνους εκ των πολιτών που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.
Και αναρωτιέμαι, βλέποντας τα talk shows στις τηλεοράσεις και τους πολιτικούς μας να μιλούν ακόμη, πολλοί από αυτούς, με τη γλώσσα του ’80 και του ’90 και να αναπαράγουν τις κόντρες του ’80 και του ’90 αν έχει συνειδητοποιήσει το πολιτικό μας προσωπικό και το πολιτικό σύστημα, που βρίσκεται η κοινωνία. Και αν συνειδητοποιεί ότι κεντρικό θέμα μας πλέον πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, η αξιοπρεπής διαβίωση των πολιτών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος. Άλλωστε η πολιτική υπάρχει χάριν αυτού του σκοπού. Ιδίως αυτήν την περίοδο επιβάλλεται σε εμάς να είμαστε μετριοπαθείς, να είμαστε σεμνοί, να δείχνουμε ότι έχουμε συναίσθηση της δυστυχίας. Της δυστυχίας που βιώνει ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού και να πείθουμε τους πολίτες με κάθε τρόπο -με αυτό που λέμε και αυτό που κάνουμε- ότι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε δικά του προβλήματα και όχι ότι καλούμε τον ελληνικό λαό να στρατευτεί για να λύσουμε κάποιο πρόβλημα δικού μας προσωπικού σχεδιασμού και φιλοδοξίας. Αυτή η αντιστροφή είναι καταστροφική.

Κατά τα άλλα όμως, με αφορμή τα όσα έγιναν στην εκδήλωση του κ. Νταλάρα, ο οποίος είναι αξιέπαινος για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, πρέπει να πω ότι όπου η βία ανθεί, η δημοκρατία πενθεί. Μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά, αλλά υπάρχει ένας ανελαστικός κανόνας ο οποίος μας δεσμεύει, ώστε τηρώντας τον να μπορούμε να συνυπάρχουμε.

Η ανομία και η βία δεν έχουν θέση. Και αυτός ο κανόνας δεν είναι άλλος πέρα από τη διατήρηση των απόψεων που έχει ο καθένας για την προβολή τους με ένα ελεύθερο και ακώλυτο τρόπο, όμως έτσι ώστε να μην στερεί και από τον άλλο το δικαίωμα να προβάλλει τις δικές του πεποιθήσεις. Αυτό είναι βασικός κανόνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας στο σχόλιο για τη βία που δεν έχει θέση στη δημοκρατία, από την άλλη μεριά ο αντίλογος που ακούγεται από τους πολίτες είναι ότι η δημοκρατία μας δεν λειτουργεί τον τελευταίο καιρό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν λειτουργεί η δημοκρατία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πω γιατί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή έχουμε μια Βουλή η οποία λειτουργεί με τους κανόνες της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας;
Keywords
Τυχαία Θέματα