«Οι μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι απαιτητικοί, γιατί καλούμαστε να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αλλαγές»

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
«Αγαπητοί συνάδελφοι, το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιείται σε μια συγκυρία σημαντικών διεθνών εξελίξεων. Πέρα από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση διεθνώς, έχουμε την πραγματικά βιβλική καταστροφή στην Ιαπωνία, που δεν φαίνεται να έχει τέλος, ενώ οι εξελίξεις εκεί είναι απρόβλεπτες, με τραγικές συνέπειες για το λαό της Ιαπωνίας, αλλά βεβαίως και με επιπτώσεις που αντανακλούν πια ευρύτερα και στις διεθνείς
εξελίξεις, στις οικονομίες διεθνώς, πιθανώς και σε περιβαλλοντικά θέματα ευρύτερης σημασίας. Τονίζω τη δική μας θέση. Όπως έχω πει, παίρνουμε πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα των πυρηνικών εργοστασίων και την ανάγκη να υπάρξουν δοκιμές αντοχής σε όποια πυρηνικά εργοστάσια υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας, βεβαίως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό νομίζω ότι υιοθετείται πια και από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο παραμένει ένα από τα θέματα που μας ανησυχούν. Μας δικαιώνουν μεν, αλλά μας ανησυχούν.
Έχουμε τις εξελίξεις στην Λιβύη. Μίλησα γι' αυτές εκτενώς χθες, στη Βουλή. Επαναλαμβάνουμε και επαναλαμβάνω ότι, η προτεραιότητά μας, είναι μια ειρηνική λύση. Άρα, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώκουμε την ειρηνική επίλυση και την άμεση, και από τις δύο πλευρές, κατάπαυση του πυρός.
Αυτό όμως σημαίνει την αποδοχή και από τον Καντάφι των όρων του ΟΗΕ, για να υπάρξει προστασία του πληθυσμού και να δρομολογηθούν οι δημοκρατικές εξελίξεις, ώστε να μπορεί να αποφασίσει ο λαός της Λιβύης ελεύθερα και κυρίαρχα για το μέλλον του.
Αυτή είναι η θέση μας και, τη θέση αυτή, προωθούμε ενεργά και στις δικές μας επαφές, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση σε μια περιοχή που είναι τόσο κοντά μας. Και θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες. Η παρουσία μας, με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι είναι μια θετική παρουσία, μια ισορροπημένη παρουσία, που προστατεύει και τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και αναδεικνύει το ρόλο της Ελλάδας, χωρίς όμως να βάζει σε οποιαδήποτε δύσκολη περιπέτεια τη χώρα μας.
Αύριο, έχουμε μια κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου.
Αν όλα πάνε καλά αύριο, αυτά θα επιβεβαιωθούν και θα επισημοποιηθούν οι αποφάσεις, που ήταν θετικές για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το ότι οι αγορές έχουν πάντα και τις ακραίες τους αντιδράσεις, ακόμη και σε καλές ειδήσεις. Αλλά αυτό είναι νομίζω ένα μάθημα, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις αγορές γενικότερα.
Αυτό που ήθελα επίσης να τονίσω είναι ότι, η πρωτοβουλία μας για τη φορολογία «Tobin», δηλαδή τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, είναι μια πρωτοβουλία που κερδίζει έδαφος και υιοθετείται όλο και περισσότερο από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, πάμε στις Βρυξέλλες για να επικυρώσουμε αυτές τις αποφάσεις, που μας προτρέπουν να κοιτάξουμε μπροστά, πιο αισιόδοξα και πιο προσηλωμένα στους στόχους μας εδώ, στην Ελλάδα.
Και αυτό, με την απόλυτη πί
Keywords
Τυχαία Θέματα