Πόρισμα για τις κυβερνητικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Η αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία Boeing έλαβε παράνομες κυβερνητικές επιδοτήσεις ύψους τουλάχιστον 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που εκδόθηκε σήμερα κι αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο σε μια πολύχρονη διένεξη το τέλος της οποίας μοιάζει ακόμα να απέχει πολύ.

Οι "απαγορευμένες" επιδοτήσεις συμπεριλαμβάνουν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν στην εταιρία για χρηματοδότηση του τομέα έρευνας από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.

Η απόφαση προσθέτει ένα κεφάλαιο στην 6ετή διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες εταιρίες της αεροπορικής βιομηχανίας, Boeing και Airbus. Η διένεξη βρίσκεται ήδη στα βιβλία των ρεκόρ ως η μεγαλύτερη και δαπανηρότερη στην παγκόσμια ιστορία.

Η απόφαση του ΠΟΕ υποστηρίζει ως ένα βαθμό, αλλά όχι όλη, την καταγγελία σε βάρος της Boeing που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Οργανισμός είχε -- σε μια υπόθεση που εξελισσόταν παράλληλα -- καταδικάσει την ευρωπαϊκή στήριξη στην Airbus το 2010.

Ως συνήθως στην υπόθεση που πλέον εκτείνεται σε 2.000 σελίδες περίπλοκων νομικών αποφάσεων, και οι δύο πλευρές διακήρυξαν ότι νίκησαν. "Η απόφαση του σώματος δείχνει ξεκάθαρα ότι η Boeing έλαβε τεράστιες επιδοτήσεις στο παρελθόν και συνεχίζει να λαμβάνει σημαντικές επιδοτήσεις σήμερα", δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Χουκτ.

Η Airbus, που ανήκει στον ευρωπαϊκό αεροδιαστημικό όμιλο EADS, υποστηρίζει ότι έχει διαφυγόντα έσοδα ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις αεροσκαφών λόγω των επιδοτήσεων αυτών. Παρόμοιους ισχυρισμούς έχει διατυπώσει και η Boeing.

Στην Ουάσινγκτον, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρον Κερκ υποστήριξε ότι η απόφαση δικαιώνει την αμερικανική θέση ότι "οι επιδοτήσεις που παρέχουν οι Ευρωπαίοι στην Airbus καθιστούν ασήμαντο ο,τιδήποτε κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την Boeing".

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς την Airbus το 2010 ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά την έκδοση της απόφαση του ΠΟΕ, που φθάνει σχεδόν τις 1.000 σελίδες, οι δύο εταιρίες έσπευσαν να ανταλλάξουν φραστικά πυρά.

"Είναι καιρός η Boeing να σταματήσει να αρνείται ή να προσπαθεί να υποβαθμίσει τις μαζικές παράνομες επιδοτήσεις που λαμβάνει", δήλωσε ο Ρενέρ Ολέρ, επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Airbus, η οποία εδρεύει στην Τουλούζη.

Η Boeing παραδέχθηκε ότι έλαβε τις επιδοτήσεις αλλά κατηγόρησε την ανταγωνίστριά της ότι προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή από το γεγονός ότι λαμβάνει πολύ υψηλότερη βοήθεια από την ΕΕ. "Η απόφαση του ΠΟΕ καταρρίπτει το βολικό μύθο ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αναγκασμένες να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις στην Airbus για να αντιμετωπίζουν τις κυβερνητικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ στη Boeing", δήλωσε ο Μάικλ Λάτιγκ, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Boeing.

Κι οι δύο πλευρές μπορούν να εφεσιβάλουν την απόφαση, πράγμα που είχε συμβεί και σ
Keywords
Τυχαία Θέματα