Που εστιάζει τώρα η "΄τρόϊκα"

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και το «τελεσίγραφο» των Ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα να κλείσει το νέο μνημόνιο και το PSI σε πέντε ημέρες (μέχρι την Κυριακή), προκειμένου να εγκριθεί από το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, η οικονομική και η πολιτική ατζέντα άλλαξε και οι εξελίξεις επιταχύνονται.
Στο οικονομικό πεδίο, οι συζητήσεις για το νέο μνημόνιο
μπήκαν στην τελική ευθεία. Χθές το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατέβηκε από την πρώτη στην πέμπτη θέση της ατζέντας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τρόικα δίνει πλέον απόλυτη προτεραιότητα σε τέσσερα πιό σοβαρά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του κράτους και δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες "αποδοχής" στην ελληνική πλευρά.
Τα ζητήματα αυτά τα εξής:
1.Οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο. Η τρόικα απαιτεί την κατάργηση 150.000 μόνιμων θέσων στο δημόσιο ως το 2015 και την απόλυση ισάριθμων υπαλλήλων. Επίσης απαιτεί την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις ενώ ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο στενό δημόσιο τομέα που είχε ως αποτέλεσμα να μην μειωθούν όσο προβλεπόταν οι δαπάνες μισθοδοσίας το 2011 και να επιβαρυνθεί το έλλειμα τουλάχιστον κατά 0,2% του ΑΕΠ. Επίσης ζητεί από τα κόμματα να δεσμευτούν ότι με την επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση θα προχωρήσουν στην κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.

2.Την υιοθέτηση αυστηρού μνημονίου για τον λεγόμενο «παραδημόσιο τομέα» δηλαδή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και διάφορους οργανισμούς) που θεωρούν ότι είναι εστίες κρυφών ελλειμάτων. Μάλιστα, κατά τον έλεγχο σημείωσαν, ότι το μόνο που ελέγχθηκε είναι οι δαπάνες μισθοδοσίας ενώ ακόμη στους δήμους σε όλη την Ελλάδα δρούν χωρίς κανένα έλεγχο κυκλώματα, γίνονται προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν νέο χρέος.

3.Την μερική ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Η τρόικα ζήτησε να μπούν ιδιώτες επιχειρηματίες μέσω διαγωνισμών και στα νέα νοσοκομεία μέσω των (ΣΔΙΤ) στη διοίκηση των νοσοκομείων τουλάχιστον ως πρός το ξενοδοχειακό μέρος και να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων όχι μόνο στα φάρμακα, αλλά σε όλες τις υπηρεσίες. Ακόμη απαίτησαν να υπογραφούν συμβάσεις δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές εταιρίες προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των μονάδων του ΕΣΥ που έχουν υψηλότατο επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και περίθαλψης, αλλά "τριτοκοσμικό" - όπως το χαρακτήρισαν - μοντέλο διοίκησης και περιβάλλον για εργαζόμενους και ασθενείς.

4.Την ανάληψη άμεσης δράσης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Στο σημείο αυτό ακόμη και οι εκπρόσωποι, τεχνοκράτες, της τρόικας σήκωσαν ψηλά τα χέρια. Παρά την καταγραφή εκατοντάδων αποφάσεων που πρέπει να καταργηθούν άμεσα δηλώνουν ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να εισηγηθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας.

5. Για τ
Keywords
Τυχαία Θέματα