Προς το Eurogroup της Τρίτης

Από τις 11 το πρωί ήταν σε εξέλιξη η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με στόχο να ολοκληρωθούν άμεσα οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και να δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα στο φύλλο της Κυβερνήσεως. Με την πρώτη πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ρυθμίζονται λεπτομέρειες και δίνονται διευκρινίσεις σε μέτρα του πολυνομοσχεδίου, ενώ με την δεύτερη Πράξη δημιουργείται μηχανισμός που θα ελέγχει και
θα προβαίνει αυτόματα σε κυρώσεις σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τον προϋπολογισμό υπουργείων, δημοσίων Οργανισμών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής θα έχουν μπει οι υπογραφές των υπουργών στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες θα ρυθμιστούν οι τελευταίες διευκρινιστικές λεπτομέρειες για το Μνημόνιο 3. Ολα αυτά ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα την Τρίτη στο Eurogroup, όπου και αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Οι πράξεις αφορούν στη δημιουργία του Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων και στον κανονισμό λειτουργίας του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Με τον «Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων» θα ελέγχονται ανά πάσα στιγμή υπουργεία, φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς τους.

Η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη τoυ 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο.

Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

****

Αλλαγές στις βουλευτικές έδρες επέφερε η τελευταία γενική απογραφή πληθυσμού του Μαΐου 2011, σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καθορίζονται οι βουλευτικές έδρες κάθε εκλογικής περιφέρειας. Το επίμαχο διάταγμα κατατέθηκε στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι βουλευτικές έδρες κατανέμονται ως εξής:

Α' Αθηνών 14
Β' Αθηνών 44
Νομός Αττικής 15
Α' Πειραιώς 6
Β' Πειραιώς 8
Νομός Αργολίδος 3
Νομός Αρτης 3
Νομός Δωδεκανήσου 5
Νομός Ευρυτανίας 1
Νομός Θεσπρωτίας 2
Νομός Ιωαννίνων 5
Νομός Καστοριάς 2
Νομός Κέρκυρας 3
Νομός Κιλκίς 3
Νομός Κοζάνης 5
Νομός Κυκλάδων 4
Νομός Λακωνίας 3
Νομός Λέσβου 3
Νομός Λευκάδος 1
Νομός Μαγνησίας 6
Νομός Πιερίας 4
Νομός Πρεβέζης 2
Νομός Φθιώτιδος 5
Νομός Φλωρίνης 2
Νομός Χίου 2
Νομός Αιτωλοακαρνανίας 7
Νομός Αρκαδίας 3
Νομός Αχαΐας 8
Νομός Βοιωτίας 3
Νομός Γρεβενών 1
Νομός Δράμας 3
Νομός Έ
Keywords
Τυχαία Θέματα