Πύλη "Χαρτογραφικών Υπηρεσιών και Γεωδεδομένων"

Δημιουργείται μία δικτυακή πύλη υπηρεσιών και ελεύθερης πρόσβασης σε γεωπληροφορίες της χώρας μας και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος ''ψηφιακή σύγκλιση', σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο ειδικός γραμματέας Ψηδιακού Σχεδιασμού κ. Αντ. Μαρκόπουλος. Η δικτυακή αυτή πύλη θα είναι κάτω από την κεντρική ιστοσελίδα του ΙΓΜΕ και θα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου για ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες σε τομείς ενδιαφεροντος στους παρακάτω
τομείς ενδιαφέροντος:

- Γεωδεδομένων (Σε διαλειτουργικά πρότυπα, όπως WMS,WFS, WCS του διεθνούς οργανισμού προτύπων OGC)

- Δημιουργίας χαρτών ( Διαφόρων θεματικών χαρτών μετά από εξόρυξη Γεωπληροφοριών από τη Γεωγραφική Βάση)

- Εικονικών περιηγήσεων σε ηφαίστεια της Ελλάδας

- Ενημέρωση με καταστροφικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο στην

Ελληνική επικράτεια

- Φωτογραφικού υλικού δραστηριοτήτων ΙΓΜΕ

- Δημιουργίας αναφορών ( αδημοσίευτες μελέτες ΙΓΜΕ, επιστημονικές παρουσιάσεις).

Το έργο “Διαδικτυακή πύλη Υπηρεσιών - ελεύθερα δεδομένα γεωπληροφοριών ΙΓΜΕ”, θα αποτελείται από τα παρακάτω 4 υποέργα.

- Δημιουργία χαρτογραφικού κόμβου ΙΓΜΕ

- Υπηρεσίες εικονικής πλοήγησης

- Υπηρεσίες αναφορών

-Υπηρεσίες διάθεσης φωτογραφικού υλικού ΙΓΜΕ.

Η πρώτη δράση εντάχθηκε στα προγράμματα χρηματοδότησης και αφορά στο σκέλος δημιουργίας χαρτογραφικού κόμβου ΙΓΜΕ. Δηλαδή στη γεωγραφική βάση με όλα τα απαραίτητα χωρικά δεδομένα απαραίτητα για τις προτεινόμενες υπηρεσίες. (Η Γεωγραφική βάση θα είναι σε POSTGRESQL με υποστήριξη γεωγραφικών επιπέδων από την POSTGIS) τα μεταδεδομένα της βάσης αυτής τις διεπαφές για ενημέρωση, τα γεωγραφικά υπόβαθρα ακρίβειας (γεωλογικό, υπεδαφικών θερμοκρασιών, θερμικής ροής, υδροφόροι σχηματισμοί, υδρολιθολογικό , βαρυτομετρικό διαφόρων περιοχών, αερομαγνητικό διαφόρων περιοχών, γεωθερμικά πεδία, θερμομεταλλικών πηγών, ιζήματα ρεμάτων κλπ).

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 34 μήνες και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 1.460.900 ευρώ . Η πίστωση τρέχοντος έτους 2011 στο Π.Δ.Ε ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα