Ρυθμός ανάπτυξης 3% στις οικονομίες του G7 πλην Ιαπωνίας

Ρυθμό ανάπτυξης 3% το πρώτο τρίμηνο του 2011 στις οικονομίες του G7 πλην Ιαπωνίας, υγιή τα στοιχεία του ιδιωτικού τομέα, όπου προσδοκώνται επενδύσεις, αναφέρει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ. Παρά τη συσσώρευση των οικονομικών κινδύνων, παρά την επιμονή της ανεργίας, στην αρχή του τρέχοντος έτους η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας είναι καλύτερη της αναμενόμενης πριν από αρκετούς μήνες, πλην της Ιαπωνίας που επλήγη από τον ισχυρότατο
σεισμό της 11ης Μαρτίου, τονίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη σημερινή του έκθεση για τη ζώνη του ΟΟΣΑ, υπογραφόμενη από τον οικονομολόγο τους διεθνούς οικονομικού οργανισμού και αντιπρόεδρό του, Πιερ Κάρλο Παδοάν.

"Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας θα είναι υψηλότερη του αναμενόμενου πριν από αρκετούς μήνες, μπορεί κάλλιστα να προσεγγίσει το ποσοστό 3%--στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία και τον Καναδά, δηλαδή στα έξι από τα επτά κράτη του G7 απουσιάζει, εν προκειμένω, η Ιαπωνία".

Ο Παδοάν υπογράμμισε ότι "η ανάπτυξη αυτή στηρίζεται σε εθνικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές", κάτι "πολύ θετικό".

"Επίσης, θετικό στοιχείο είναι τα υγιή στοιχεία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, κάτι που προοιωνίζεται ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αντισταθμίσουν υλοποιούμενες την προαναγγελλόμενη αύξηση, προσεχώς, του βασικού δανειστικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ", τονίζεται εξάλλου στη σημερινή έκθεση του ΟΟΣΑ.
Προβληματική η ανεργία
"Η ανεργία παραμένει μία προβληματική εστία" ανησυχίας, "δεδομένου ότι επιμένει με ποσοστό 2% ανώτερο της έναρξης της διεθνούς οικονομικής κρίσης σε όλη τη ζώνη του ΟΟΣΑ", σημειώνει επίσης η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Εξίσου ανησυχητικά είναι "η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η μεγάλη άνοδος στην τιμή άμεσης παράδοσης του αργού πετρελαίου, οι λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, η αδυναμία και σήμερα αρκετών σημαντικών κτηματομεσιτικών αγορών, όπου έχουν εκτεθεί ιδιαίτερα τράπεζες, ενδυναμώνοντας τον ευάλωτο χαρακτήρα τους", προστίθεται στην ίδια έκθεση.
Ήπιος ο πληθωρισμός
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο Παδοάν είναι επιφυλακτικός που υποστηρίζει ότι "αν εξαιρεθούν οι τιμές άμεσης παράδοσης του αργού πετρελαίου και οι τιμές άλλων πρώτων υλών, δεν θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλες πληθωριστικές εξάρσεις στη ζώνη του ΟΟΣΑ τους ερχόμενους μήνες του έτους. Μεταγενέστερα, μπορεί να παρατηρηθούν πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που θα σημαίνει, βέβαια, γενικευμένη άνοδο τιμών. Μέχρις ώρας, όμως, τα παρόντα θετικά στοιχεία υπερτερούν, γενικώς, των μελλοντικών αβεβαιοτήτων".
Keywords
Τυχαία Θέματα