Σε κρίση οδηγείται το Κρατικό Ωδείο

Με λουκέτο φαίνεται να κινδυνεύει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ο παλαιότερος φορέας πολιτισμού στη χώρα. Δυσβάσταχτες περικοπές στον προϋπολογισμό που σε δύο χρόνια έφτασαν το 50%, προσωπικό απλήρωτο επί μήνες, λειτουργικά και θεσμικά προβλήματα «οδήγησαν» το Σύλλογο καθηγητών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στις εξής κινητοποιήσεις: 24ωρη απεργία
σήμερα και στις 17 Μαΐου και 48ωρες κυλιόμενες απεργίες κατά τη διάρκεια των σπουδαστικών εξετάσεων, αρχής γενομένης από τις 26 και 27 Μαΐου. Επίσης, την Τρίτη 17 Μαΐου θα διεξαχθεί συναυλία διαμαρτυρίας στην αίθουσα του Κ.Ω.Θ.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα τα μέλη του Συλλόγου των καθηγητών, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα του Ωδείου «δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για το μέλλον του Ωδείου».

Στα προβλήματα του Ωδείου που απαρίθμησαν συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση της κρατικής επιχορήγησης από περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ το 2009 σε 680.000 ευρώ το 2011, η μη πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή (η θέση παραμένει ακέφαλη για εννιά μήνες), το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι καθηγητές παραμένουν επί εννιά μήνες απλήρωτοι, το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα, αλλά και η αδιαλλαξία, η έλλειψη διαλόγου και οι παρατυπίες από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Το Ωδείο έχει οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν κλείνει», απαντά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Ωδείου, Χαράλαμπος Λεφάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Λεφάκης επισημαίνει ότι απαρχή και πηγή των διαμαρτυριών του Συλλόγου αποτέλεσε η απόφαση της Διοίκησης να ακολουθήσει ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης καθηγητών, και αρνείται τις κατηγορίες για παρατυπίες της παρούσας Διοίκησης.

Επίσης, προσθέτει ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με το υπουργείο Πολιτισμού, από στελέχη του οποίου έλαβε την προφορική δέσμευση ότι θα γίνει άμεσα η πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή και θα εκταμιευτεί έκτακτη επιχορήγηση προς το Κρατικό Ωδείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα